Tgrt Haber
20 Kasım 2015 02:15

BMGK, ihlal tasarılarını kabul etti

BM Genel Kurulu 3. Komitesi, Suriye, İran ve Kuzey Kore'de işlenen insan hakları ihlallerine dikkati çeken tasarıları kabul etti.

BMGK, ihlal tasarılarını kabul etti
suriye, myanmar, Kuzey Kore, karar tasarısı, kabul, iran, insan hakları ihlalleri, birleşmiş milletler,

 BM Genel Kurulu'nun insan haklarından sorumlu 3. Komitesi, Suriye, İran ve Kuzey Kore'de yaşanan insan hakları ihlallerini kınayan karar tasarılarını kabul etti.BM Genel Kurulu'nda her yıl olduğu gibi bu yıl da Suriye, İran, Kuzey Kore ve Myanmar'daki insan hakları ihlalleri ele alındı.Suriye'deki insan hakları ihlallerinin vurgulandığı ve "ılımlı muhaliflere" saldırıların kınandığı tasarıyı 115 ülke desteklerken, aralarında Rusya, İran ve Çin'in de olduğu 15 ülke ret oyu kullandı. 51 ülke ise çekimser kaldı.İran'daki insan hakları ihlalleri nedeniyle "derin endişe" duyulduğu vurgulanan diğer tasarıyı ise 76 ülke destekledi. 35 ülke karşı oy kullanırken, 68 ülke çekimser oy verdi.Kuzey Kore'deki insan hakları ihlallerini kınayarak BMGK'ya konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıma çağrısı yapan tasarı ise 112 ülkenin desteğiyle kabul edildi. 19 ülke aleyhte oy kullanırken, 50 üye çekimser kaldı.Önceki gün de Myanmar'daki insan hakları ihlalleri kınanmış ve Rohingya Müslümanlarına vatandaşlık haklarının tanınması istenmişti. Komitede kabul edilen bu tasarılar, aralık ayında BM Genel Kurulu'nda da onaylanmaları amacıyla oylanacak. BM Genel Kurulu kararlarının bağlayıcılığı bulunmuyor ancak uluslararası toplum pozisyonunu yansıtması açısından önemli görülüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...