Tgrt Haber
10 Eylül 2014 19:31

168 yıllık kayıp gemi bulundu

Ünlü İngiliz kâşif Sir John Franklin’in 1846 yılında Kuzey Kutbu’nda kaybolan iki gemisinden biri, 168 yıl sonra bulundu. Kanada Başbakanı "Bu tarihi bir an" dedi.

168 yıllık kayıp gemi bulundu
DÜNYA,168 yıllık kayıp gemi bulundu,168,yıllık,kayıp,gemi,bulundu,

Kanada Başbakanı Stephen Harper, batık gemiye sırf bu iş için satın aldıkları uzaktan kumandalı su altı arama aracıyla ulaşıldığını belirtti. Bulunan geminin, Kanada’nın Kuzey Kutbu'ndaki egemenliğinin en önemli delili olduğunu söyleyen Harper, "Bu Kanada için tarihi bir andır" dedi.İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth de Kanada’ya kutlama mesajı gönderdi. Kanada, özel ödenek ayrılarak desteklediği arama çalışmalarına 2008 yılında başlamıştı. 11 metre derinlikte bulunan geminin, kaybolan HMS Erebus ya da HMS Terror gemilerinden hangisi olduğu henüz bilinmiyor. Araştırmacılar, geçen zaman zarfında hasar alsa da geminin iyi bir şekilde korunduğunu belirtti.Ünlü İngiliz kaşif Sir John Franklin ve iki gemideki 128 kişilik mürettebatı, Atlantik ve Pasifik okyanusları arasındaki Kuzey Buz Denizi Kuzeybatı Geçidi’nden geçmeye çalışırken kaybolmuştu. 168 yıl önce gemilerin geçişine izin vermeyen Kuzeybatı Geçidi, küresel ısınmayla beraber önem kazandı. Kanada, geçidin egemenlik haklarının kendisinde olduğunu iddia ediyor. ABD ise geçidin uluslararası sularda olduğunu öne sürüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...