Tgrt Haber
05 Şubat 2019 20:24

5 yıllık savaşı bitiren anlaşma imzalandı

Orta Afrika Cumhuriyeti Hükümeti ve 14 silahlı örgüt, 5 yıllık çatışmanın ardından Hartum’da düzenlenen toplantıların sonunda ön barış anlaşması imzaladı.

5 yıllık savaşı bitiren anlaşma imzalandı
savaş,

Sudan’ın başkenti Hartum’da bir araya gelen Orta Afrika Cumhuriyeti Hükümeti ve 14 silahlı örgüt, ön barış anlaşmasını imzaladı. Hartum'da gerçekleşen imza törenine, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Faustin-Archange Touadera, BM temsilcileri ve büyükelçiler de katıldı. Törende militanlar adına konuşan Herbert Gontran Djono Ahaba, “Asıl zor zaman şimdi başlıyor ve bu Hartum Anlaşmasını uygulamak barış için çok önemli” dedi.

Sudan Dışişleri Bakanı Dirdiri Muhammed Ahmed ise, “Ortak faktörler ve taraflar, barış anlaşmasının imzalanabilmesini sağladı. OAC'daki savaşın ateşinin, Afrika'nın elleriyle söndürüldüğü gündür” ifadelerini kullandı.

Nihai anlaşmanın yarın Orta Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Bangui'de imzalanması bekleniyor. Yaklaşık yüzde 80'i hala silahlı gruplar tarafından kontrol edilen Orta Afrika Cumhuriyeti’nde devrik Cumhurbaşkanı François Bozize'ye bağlı "Anti-balaka" örgütü ile zamanın Cumhurbaşkanı Michel Djotodia'ya destek veren "Seleka" örgütü arasındaki çatışma çıkmıştı. Ülkede sükunetin sağlanamaması üzerine Birleşmiş Milletler, 2014 yılında ülkeye 12 bin barış gücü göndermişti. Anti-balaka örgütü ve Seleka arasında çıkan çatışmalarda bugüne kadar binlerce kişi yaşamını yitirmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...