Tgrt Haber
31 Ağustos 2021 00:40

AB içişleri bakanları toplantısının bildirisi sızdı

Avrupa Birliği ülkelerinin içişleri bakanlarının Brüksel’de gerçekleştireceği toplantının bildirisi basına sızdı. Bildiride AB’nin Afganistan göçüne karşılık sınır ülkelerine para desteği sağlayacağı iddia edildi.

AB içişleri bakanları toplantısının bildirisi sızdı
Avrupa Birliği,Afganistan,taliban,,göç,

Tüm dünya yeni bir göç dalgası ile karşı karşıya. Taliban’ın 20 yıl sonra Afganistan’da yeniden yönetimi ele alması ile birlikte çok sayıda Afgan ülkesini terk etmek için Kabil Havalimanı’na akın etti. ABD öncülüğünde tahliye çalışmaları başlarken çok sayıda kişi uçağa binerek Afganistan’a veda etti. Dünyanın gözleri önünde olan büyük trajedi sosyal medyada da gündemini aldı. Tahliyeler sırasında uçağın kanadına binen ve düşerek hayatını kaybeden Afganların dışında çocukların Kabil Havalimanı’nda görevli askerlere tahliye uçağına binmesi için verilmesi hafızalara kazındı. 

BİLDİRİDE ORTAK HAREKET ETME VURGUSU

Avrupa Birliği de tahliyeler öncesinde başlayan ‘yeni göç dalgasına’ karşılık harekete geçti. Birliğe üye ülkelerin içişleri bakanları Salı günü Brüksel’de acil bir toplantı yapacak. Afganistan’dan kontrolsüz göçün önüne geçecek bir yol haritası çizmek için yapılacak toplantının bildirisi basına sızdı. Toplantıda açıklanacak bildiride "Alınan dersler doğrultusunda, koordineli ve sistemli bir cevap hazırlayan AB ve üye devletler geçmişte karşılaşılan kontrolsüz ve büyük çaptaki yasa dışı göç hareketlerinin tekrarını önlemek için ortak hareket etme konusunda kararlı şekilde durmaktadırlar" denildiğini aktardı.

TÜRKİYE ÖRNEĞİ VERİLDİ

Taslak bildiride yeni önlemlerin ne olacağının ayrıntısı verilmezken AB geçen hafta hem Afganistan'a hem de bölgedeki ülkelere daha fazla para yardımı sözü vermişti. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de İtalyan Corriere Della Sera gazetesine verdiği demeçte, AB'nin Afganistan'a komşu ülkelere mali destekte bulunması gerektiğini vurguladı."Komşu ülkeler, Avrupa'dan daha fazla ve daha erken etkilenecek" ifadesini kullanan AB yetkilisi, "Daha önce Türkiye ile yaptığımız gibi, bu ülkelere de mali destek vereceğiz" dedi

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...