Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 Haziran 2017 17:26

AB, Paris Anlaşmasını sahiplendi

Avrupa Birliği Konseyi, ABD'nin çekildiği Paris Anlaşması'na güçlü biçimde bağlı olunduğunu ve iklim değişimine karşı küresel liderlik çabalarının süreceğini açıkladı.

AB, Paris Anlaşmasını sahiplendi
AB,Paris anlaşması

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, ABD'nin çekildiği Paris Anlaşması'na güçlü biçimde bağlı olunduğunu ve iklim değişimine karşı küresel liderlik çabalarının süreceğini açıkladı.

Lüksemburg'da yapılan AB Çevre Konseyi toplantısının sonuç bildirisinde, Paris İklim Anlaşması’nın uygulanmasına güçlü ve karalı bir biçimde devam edileceği belirtildi.

Bildiride, ABD’nin tek taraflı olarak Paris Anlaşması'ndan çekilmesinden "derin üzüntü" duyulduğuna dikkat çekilerek, iklim anlaşmasının amacına uygun bir biçimde tasarlandığı kaydedildi.

Anlaşmanın tekrar müzakere edilemeyeceğinin altı çizilen bildiride, iklim değişimi ile mücadele konusunda AB'nin küresel liderlik rolüne güven duyulabileceği ifade edildi.

Paris Anlaşması

Aralık 2015'te Paris'te yapılan 21. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21) onaylanan anlaşma, Nisan 2016'da New York'taki BM Genel Merkezi'nde ABD, Çin ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 190'dan fazla ülke tarafından imzalanmıştı.

Dünyaya en fazla sera gazı salan ülkeler olan ABD ve Çin'in iklim konusunda ilk defa birlikte bir anlaşmaya imza atması ve yürürlüğe sokması nedeniyle anlaşma tarihi bir adım olarak nitelendirilmişti. Küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmayı hedefleyen metnin, uluslararası anlamda hukuki bağlayıcılığı bulunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın haziran başında ülkesini anlaşmadan çıkaracağını açıklaması, anlaşmaya imza atan taraflarca tepkiyle karşılanmıştı.

AB yetkilileri ay başında Çin ile yaptıkları zirvede iklim değişimiyle mücadeleyi öncelikle ele alınan konular arasında tutmuştu. AB ve Çin, ABD'nin bu konuda sergilediği tavrına rağmen birlikte hareket etme konusunda anlaşmaya varmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...