Tgrt Haber
15 Nisan 2014 08:40

AB, Rusya'ya yaptırımlar listesini genişletti

AB dışişleri bakanları, Ukrayna'daki artan gerginlik karşısında yaptırımları genişletme kararı alarak, Moskova yönetimini müdahil olmaması konusunda uyardı.

AB, Rusya'ya yaptırımlar listesini genişletti
ab, rusya, ukrayna, yaptırımlar, yaptırımlar listesi, moskova

AB dışişleri bakanları, Ukrayna'daki artan gerginlik karşısında yaptırımları genişletme kararı alarak, Moskova yönetimini müdahil olmaması konusunda uyardı. Lüksemburg'da toplanan AB dışişleri bakanları, Ukrayna'nın azledilen Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç yönetimine yakın dört ismi daha mal varlıklarını dondurarak vize yasağına dahil etti. Yolsuzluk ve usulsüzlük yapmakla suçlanan Ukraynalı yetkililerin isimleri açıklanmadı. İlave yaptırımlar bugün AB resmi gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girecek.
AB, Ukrayna hazinesinin soyulan kaynaklarının yeni yönetime iadesi hedefiyle bugüne dek Yanukoviç ve bazı bakanları dahil 18 Ukraynalı yetkilinin mal varlıklarını dondurmuştu. Dışişleri bakanları, Ukrayna'nın doğusundaki gerginliğin artması nedeniyle Rusya'ya yaptırımları da genişletme kararı alırken, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, mal varlıkları dondurulacak ve vize yasağı getirilecek isimler üzerinde çalışmaların devam ettiğini söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de yaptırımlar listesinin genişletileceğini doğrulayarak, "AB, prensipte bu listeyi genişletme kararı aldı. Şimdi listeye eklenecek isimler üzerinde hızlı ve önemli bir çalışma yürütülecek" dedi. AB, Kırım'ın tek taraflı olarak Rusya'ya bağlanması nedeniyle 31 Rus yetkilinin mal varlıklarını dondurmuş ve vize yasağına tabi tutulmalarını kararlaştırmıştı.  
Dışişleri bakanlarının Ukrayna'ya ilişkin ortak deklarasyonunda, ülkenin doğusundaki silahlı grupların faaliyetleri kınandı ve Rusya'ya, komşusunun birliğini, egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü tanıdığını ve son günlerdeki "hukuksuz eylemleri" reddettiğini açıklaması çağrısı yapıldı. Rusya'dan, Ukrayna'daki askerlerini geri çekmesini talep eden dışişleri bakanları, Moskova yönetiminin komşusunu istikrarsızlaştırmaya dönük herhangi yeni adımının AB ve Rusya arasında ekonomik ilişkilerde ilave ve geniş kapsamlı sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunuldu.
Dışişleri bakanları ayrıca Ukrayna'da hukukun üstünlüğüne ve polis gücüne destek vermesi öngörülen muhtemel bir sivil AB misyonunun hazırlığını yapması için bir uzmanlar heyetini bu ülkeye gönderme kararı aldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...