Tgrt Haber
04 May 2021 16:05

AB, temmuza kadar yetişkinlerin yüzde 70'ini aşılayacak

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, temmuz ayına kadar birlik ülkelerindeki yetişkin nüfusun yüzde 70'inin aşılanmasına yönelik hedefin gerçekleşeceğine inanıyor.

AB, temmuza kadar yetişkinlerin yüzde 70'ini aşılayacak
avrupa birliği,aşı,korona,kovid-19

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, temmuz ayında AB ülkelerindeki yetişkin nüfusun yüzde 70'inin aşılanmış olması için koyulan hedefe ulaşacaklarını belirtti.

Avrupa'da aşılaşama çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 450 milyon nüfuslu AB'deki aşı çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. von der Leyen, şu ana kadar Avrupa nüfusunun yüzde 25'inin ilk doz aşılarının yapıldığını, bunun da 150 milyon doz aşıya denk geldiğini bildirdi. Leyen, ellerindeki aşı stoğunun temmuz ayına kadar yetişkin nüfusun yüzde 70'ini aşılamaya yeteceğini de savundu.

Avrupa'ya 171 milyon doz aşı dağıtıldı

AB'ye bağlı Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezinin (ECDC) verilere göre, 27 AB ülkesinin yanı sıra Norveç, İzlanda ve Liechtenstein'a şu ana dek 171 milyon doza yakın aşı dağıtıldı. Bu aşıların da yaklaşık 143 milyon dozu uygulandı.

En çok aşı Macaristan'a gönderildi

AB ülkeleri arasında nüfusuna göre en fazla doz miktarı Macaristan'a gönderildi. Macaristan, nüfusunun yüzde 89'u kadar aşı dozu elde etti. Bu yüksek oranın yakalanmasında, Macaristan'ın AB tarafından onaylanmamış Çin ve Rus aşılarını kullanmasın etkisi var.

Macaristan'ın ardından gelen Kıbrıs Rum kesimine nüfusunun yüzde 57'si, Fransa'ya yüzde 52'si, İrlanda'ya yüzde 51'i, Avusturya'ya yüzde 48'i kadar aşı dozu gönderildi.

En az aşı gönderilen ülke Letonya

En az aşı dozu teslim edilen ülkeler ise yüzde 21 ile Letonya, yüzde 25 ile Bulgaristan, yüzde 30 ile Hırvatistan oldu. Diğer ülkelerde bu oran yüzde 40 civarında seyrediyor.

AB yönetimine eleştiri yağmıştı

AB yönetimi, 2021'de başlayan aşılama çalışmalarında yavaş ilerlendiği gerekçesiyle eleştirilere maruz kalmıştı. AB yönetimi, İngiliz AstraZeneca firmasının aşı tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle Alman-Amerikan yapımı BioNTech-Pfizer firmasıyla ilave aşı konusunda anlaşma sağlamıştı. AB, şimdilerde ise BioNTech-Pfizer aşısından 2022 ve 2023 için 1,8 milyar doz almak için görüşmeler yapıyor.

AB'ye yılın ilk çeyreğinde 100 milyon doz civarında aşı teslim edildi. AB yetkilileri, ikinci çeyrekte 250 milyon doz BioNTech-Pfizer, 35 milyon doz Moderna, 70 milyon doz AstraZeneca ve 55 milyon doz Johnson and Johnson olmak üzere toplam 410 milyon doz aşı gelmesini bekliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...