Tgrt Haber
04 Eylül 2021 16:11

AB ve İngiltere'den Taliban'a veto: Tanımıyoruz

NATO kuvvetlerinin Afganistan'dan çekilmesi sonrası hakimiyeti ele geçiren Taliban'a kötü haber geldi. Rusya ve Çin ile ilişkileri güçlendirmeye çalışan Taliban'a Avrupa Birliği ve İngiltere kapıları kapattı.

AB ve İngiltere'den Taliban'a veto: Tanımıyoruz
ab,ingiltere,taliban,afganistan

ABD başta olmak üzere NATO kuvvetleri Afganistan'dan çekilince ülkenin kontrolü Taliban'ın eline geçti. Başkent Kabil'e kadar yerleşen Taliban, meşruiyet kazanmak için diplomasi trafiğine başladı. Türkiye'nin şimdilik ılımlı yaklaştığı Taliban'a ABD'den sonra Avrupa'dan da kötü haber geldi.

AB KAPILARI KAPATTI

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Sözcüsü Josep Borrell, dün Slovenya'da düzenlenen AB dışişleri bakanları toplantısında Taliban'ı Afganistan'ın meşru hükümeti olarak kabul etmeyeceklerini duyurdu. Taliban ile yalnızca Afgan halkını korumak şartıyla görüşebileceklerini söyleyen Josep Borrell, Kabil'deki AB temsilciliği yoluyla mültecilerin tahliyesini ve Taliban'ın insan hakları konusundaki vaatlerini yakından takip edeceklerini bildirdi. Sözcü Borrell, şartlara uyması durumunda Taliban ile koordineli şekilde çalışabileceklerinin sinyalini verdi.

Avrupa Birliği'nin Afganistan meselesiyle ilgili hem ABD hem G7 hem de G20 ülkeleriyle iş birliği içinde olacağını belirten Borrell, Afganistan'ın komşularıyla bölgesel iş birliği platformu oluşturması için de çaba sarf edeceklerini dile getirdi.

AB ve İngiltere'den Taliban'a veto: Tanımıyoruz

İNGİLTERE DE YENİ HÜKÜMETİ TANIMIYOR

Taliban'a bir veto da İngiltere'den geldi. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Pakistan ziyareti esnasında Taliban'ı tanımayacaklarını açıkladı. Kabil'deki yeni hükümete sıcak bakmadıklarını ifade eden Raab, yine de Afganistan'ın bu yeni gerçeklikle yüzleşmesi gerektiğini, ülkenin ekonomik ve sosyal yapısının bozulmasını istemediklerinin altını çizdi. Raab bu noktada Taliban yerine insani yardım kuruluşlarıyla faaliyet yürütmek istediklerini belirtti. Doğrudan iletişim kurmanın önemli olduğuna değinen İngiliz Bakan, "Taliban'ı hükümet olarak tanımayacağız" dedi.

Pakistan'daki temasları sırasında Kabil'de mahsur kalan Britanyalıların tahliyesinin de gündeme geldiğini kaydeden Dominic Raab, iki ülkenin Afganistan'ın istikrarlı ve barışçı bir geleceğe kavuşması için çalışacağını vurguladı.

AB ve İngiltere'den Taliban'a veto: Tanımıyoruz

 

ÇİN VE RUSYA'NIN TAVRI YUMUŞAK

NATO güçlerinin aksine Rusya ve Çin ise Taliban yönetimine karşı daha yumuşak bir yaklaşım sergiliyor. Taliban yakın zamanda bir açıklama yaparak, Çin'den Kabil'deki büyükelçiliğini açık tutacağı konusunda teminat aldığını duyurmuştu. Çin ise açıklamasında Kabil büyükelçiliğinin şu anda normal faaliyetini sürdürdüğünü bildirmekle yetinmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...