Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Mart 2014 11:08

AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton İran'da

Ashton,“Nihai anlaşma için yapılan müzakereler oldukça zor ve anlaşmanın sağlanabileceğinin garantisi yok. Ancak hedefimiz nihai anlaşmanın sağlanması' dedi.

AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton İran'da
Catherine Ashton,AB Yüksek Temsilcisi,

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İran ile nihai anlaşma için yapılan müzakerelerin zorluğuna işaret ederek, bunun sağlanabileceğinin garantisinin olmadığını ancak AB'nin nihai anlaşmayı hedeflediğini söyledi.Resmi ziyaret için İran'da bulunan Ashton, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya geldi.
Ashton, yaklaşık 3 saat süren görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Zarif ve müzakere ekibine teşekkür ederek, "Yaklaşık 4 yıldır İranlılarla müzakere ediyorum ve Cenevre Anlaşması'nın çok önemli bir ilk adım olduğunu düşünüyorum" diye konuştu."Nihai anlaşma için yapılan müzakereler oldukça zor ve anlaşmanın sağlanabileceğinin garantisi yok" diyen Ashton, "Ancak İran halkının ve uluslararası kamuoyunun desteği ile hedefimiz nihai anlaşmanın sağlanmasıdır" ifadesini kullandı.
Davetinden dolayı Zarif’e teşekkür eden Ashton, şunları kaydetti:"Dışişleri Bakanı ile görüşmemiz başta Suriye, Afganistan ve uyuşturucu konuları başta olmak üzere ortak endişelerimiz hakkında fikir alışverişinde bulunmak için iyi bir fırsat oldu. Ayrıca gelecekte insan hakları konusunda işbirliği potansiyelimizi ve bilindiği üzere nükleer müzakereler hakkında görüşme fırsatı bulduk."Ashton, İranlı muhabirin "İran halkının uranyum zenginleştirme hakkını açıkça tanıyor musunuz" sorusuna, “Bu konuda sizi İran ile 5+1 arasında imzalanan Cenevre Anlaşması'na yönlendirmek istiyorum. Bu süreli bir anlaşma ve devam eden müzakerelerin, uluslararası kamuoyunun konuyla ilgili görüşü hakkında size fikir verebileceğini düşünüyorum” yanıtını verdi.8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne işaret eden Ashton, “Dün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İran’a gelmiş ve bu günü İranlı kadınlarla kutlama fırsatını bulmuş olmak benim için sevindirici” ifadesini kullandı.İran Dışişleri Bakanı Zarif de “İran nihai anlaşma sağlanması konusunda kararlı ve bunun sağlanması karşı tarafa bağlı” dedi.Zarif, “Görüşmede İran ile AB arasındaki ilişkilerin geleceği, bölgenin son durumu, terörizm ve uyuşturucu ile mücadelede işbirliği, Afganistan’ın güvenliği ve Suriye’deki endişe verici tehlikeli durumu ele aldık” diye konuştu.“Elbette nükleer müzakereler, yapılan anlaşmaların uygulanması ve gelecekte atılacak adımlar hakkında da konuştuk” diyen Zarif, her iki tarafın işbirliği ile sürecin olumlu devam etmesini umduğunu belirtti.Zarif, “AB ile İran ilişkilerinin geliştirilmesinin nükleer müzakerelere bağlı olduğunu göz önüne aldığımızda İran’ın bu konuda AB’ye güven verip vermediği” sorusuna, şu yanıtı verdi:“İran nihai anlaşma sağlanması konusunda kararlı. Bu anlaşmaya olan inancımızı ve siyasi irademizi taahhütlerimizi yerine getirerek gösterdik. Şimdi anlaşmanın sağlanması karşı tarafın taahhütlerini yerine getirmesine bağlı. 4-5 ay içerisinde hatta daha kısa bir sürede nihai anlaşmayı sağlamak mümkün. İran’ın ancak halkının haklarına saygı gösteren bir anlaşmayı kabul edeceğinin kabullenilmesi gerekiyor. Elbette İran da uluslararası kamuoyundaki endişeleri giderecektir.” 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...