Tgrt Haber
13 Kasım 2015 19:06

ABD açıkladı, 'Cihatçı John' öldü

ABD Savunma Bakanlığı, IŞİD militanı "cihatçı John" olarak tanınan İngiliz vatandaşının öldüğünü açıkladı.

ABD açıkladı, 'Cihatçı John' öldü
cihatçı john, abd,

ABD ordusunun sözcülerinden Steve Warren, "cihatçı John" olarak tanınan İngiliz vatandaşı DAEŞ militanı Muhammed Emwazi'nin Suriye'de insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda öldürüldüğünden "makul derecede emin" olduklarını ancak bunu resmen duyurmanın biraz zaman alacağını açıkladı.

ABD öncülüğündeki koalisyonun DAEŞ'e karşı Suriye ve Irak'ta yürüttüğü Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay Steve Warren, Bağdat'tan video konferans yoluyla gazetecilere yaptığı açıklamada, "Amaçladığımız hedefi, yani cihatçı John'u öldürdüğümüzden makul derecede eminiz. Başarılı olup olmadığımızı resmen duyurmamız biraz zaman alacak" dedi.

Warren, hedefe yönelik saldırının başarısı konusunda birkaç yöntem izlediklerini, beklemek gerektiğini belirterek, "Silah sistemimizin amaçlanan hedefi vurduğunu biliyoruz" diye konuştu.

Hedefe Rakka kentinde "Hellfire" füzesiyle saldırı düzenlendiği bilgisini veren Warren, bazı kişilerin kafalarının kesilerek öldürüldüğü videolarda görünen Emwazi'nin DAEŞ'in ünlü bir ismi ve bir anlamda "yüzü" olduğunu, bu nedenle öldürülmesinin de terör örgütünün prestijine bir darbe olması bakımından önem taşıdığını kaydetti.

Warren, "Ancak cihatçı John bizim için ana taktik hedeflerden biri değildi" ifadesini kullandı ve Emwazi'nin öldürülmesinin DAEŞ'in örgüte üye kazandırma aracı olduğu için önemli olduğunu söyledi.

Emwazi'yi istihbarat bilgileri ışığında bir süredir takip ettiklerini ifade eden Warren, "Şimdi aynı istihbarat imkanlarını öldürülen kişinin cihatçı John olduğunu doğrulamak için kullanıyoruz" dedi.

Emwazi, ilk kez geçen yıl ağustos ayında Amerikalı gazeteci James Foley'nin infaz edildiği videoda görülmüş, İngiliz aksanıyla dikkati çekmişti. Emwazi'nin daha sonra bir diğer Amerikalı gazeteci Steven Sotloff, İngiliz yardım görevlisi David Haines, İngiliz taksi şoförü Alan Henning ve Amerikalı yardım görevlisi Abdul-Rahman Kassig'in infaz videolarında da görülmüştü.

1988 yılında Kuveyt'te doğan Emwazi, 1994 yılında İngiltere'ye taşındı ve ailesiyle Londra'nın batısında büyüdü. Emwazi, 2009 yılında Londra'daki Westminister Üniversitesi'nin bilgisayar programcılığı bölümünden mezun olduktan sonra iki arkadaşıyla safari turu yapmak üzere Tanzanya'ya gitti. Ancak Tanzanya'ya girişine izin verilmemesi üzerine Hollanda'ya gönderilen Emwazi, burada İngiliz istihbarat yetkilileri tarafından terör örgütü Eş-Şebab'ın bulunduğu Somali'ye geçmeye çalışmakla suçlandı ve sorgulandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...