Tgrt Haber
02 Mart 2017 22:52

ABD Adalet Bakanı'nın için bastırılıyor

Demokratlarların Senatodaki Azınlık Lideri Schumer ile Temsilciler Meclisindeki Azınlık Lideri Pelosi, geçen yıl iki kez Rusya'nın Washington Büyükelçisi Kisylak ile görüştüğü ortaya çıkan ABD Adalet Bakanı Sessions'ın istifasını istedi.

ABD Adalet Bakanı'nın için bastırılıyor
Sessions,ABD,ABD Dışişleri Bakanı

Demokratlarların Senatodaki Azınlık Lideri Chuck Schumer ile Temsilciler Meclisindeki Azınlık Lideri Nancy Pelosi, geçen yıl iki kez Rusya'nın Washington Büyükelçisi Sergey Kisylak ile görüştüğü ortaya çıkan ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions'ın istifasını istedi.

ABD Adalet Bakanı Sessions, adaylığı sürecinde Senatodaki ifadesinde Rus Büyükelçi Kisylak ile görüşmesi hakkında "yalan söylediği" gerekçesiyle yoğun bir istifa baskısı altına girdi.

Dün akşam bakanlıktan bir yetkilinin basına ilk kez "Sessions'ın 2016'da Rus Büyükelçi ile görüştüğünü sızdırması" üzerine bakanlık sözcüsü Sarah Isgur Flores bir açıklama yaparak iddialara açıklık getirmişti. Flores'in, Sessions'ın görüşmelerinin Rusya-Trump kampanyası ile ilgili olmadığını iddia etmesi Demokratların tepkisini dindirmeye yetmemiş görünüyor.

"Sessions yalan söyledi"

Sabah saatlerinde Kongrede ayrı ayrı basın toplantısı düzenleyen Schumer ve Pelosi, Sessions'ın istifa etmesi gerektiğini belirtti. Her iki Demokrat lider de bakanlığının onay sürecinde Senatodaki oturumda "Ruslarla irtibatının olup olmadığı" şeklindeki sorulara "hayır" cevabını veren Sessions'ın senatörleri yanıltıp yalan söylediğini iddia ediyor.

Pelosi, yemin altındayken yalan söyleyen Sessions'ın görevini sürdürmesinin mümkün olmadığını ve Rusya ile ilgili olarak devam eden soruşturmaya bağımsız bir yargıcın atanması gerektiğini savundu.

Öte yandan Cumhuriyetçi kanattan da Sessions'a tepkiler geldi. Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan, hakkında soruşturma açılması halinde Adalet Bakanının, Rusya ile ilgili soruşturmadan el çekmesi gerektiğini ifade etti. Soruşturma açılmaması halinde Sessions'ın herhangi bir şey yapmasına gerek olmadığını söyleyen Ryan, konuyu yakından takip edeceklerini dile getirdi.

Benzer şekilde Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisindeki Çoğunluk Lideri Kevin McCarthy de Sessions'ın, Amerikan halkına güvenini göstermek için Rusya soruşturmasından kendini geri çekmesi gerektiğini belirtti.

Sessions istifa çağrılarına sırtını döndü

Tüm iddialarla ilgili sabah saatlerinde bir açıklama yapan Sessions, istifa çağrılarına olumsuz cevap vererek, ancak "gerekli olması" halinde Rusya ile ilgili soruşturmadan el çekeceğini ifade etti. Konuyla ilgili dün akşam da kısa bir açıklama yapan Bakan Sessions, "(Trump'ın)Seçim kampanya konularını konuşmak için hiçbir Rus yetkili ile buluşmadım. İddiaların ne ile ilgili olduğunu bilmiyorum. Bunlar yanlış." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Bakanlık Sözcüsü Flores, Sessions'ın 2016 yılında bir senatör ve Senato Silahlı Hizmetler Komitesi üyesi olarak 25 farklı büyükelçi ile farklı zaman ve mekanlarda görüşmeler yaptığını, bunlardan ikisinin Rusya'nın Washington Büyükelçisi Kislyak ile olmasının normal olduğunu savunmuştu.

Trump'ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, kampanya döneminde Rus Büyükelçi Kisylak ile görüşmesi hakkında Beyaz Saray'ı ve Başkan Yardımcısı Mike Pence'i yanılttığı gerekçesiyle istifa etmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...