Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 Haziran 2021 19:50

ABD Afganistan'dan sonra Orta Doğu'dan da çekiliyor

ABD Savunma Bakanlığı Orta Doğu’da konuşlu yüzlerce askerle savaş uçakları ve hava savunma sistemlerinin geri çekileceği yönündeki haberlere ilişkin açıklama yaptı

ABD Afganistan'dan sonra Orta Doğu'dan da çekiliyor
ABD Savunma Bakanlığı,Orta Doğu

ABD ve NATO müttefikleri yaklaşık 20 yıldır Afganistan’da asker bulunduruyor. ABD Başkanlık seçiminin Biden’ın kazanmasının ardından ABD Afganistan'dan çekilme kararı aldı. New York'taki ikiz kuleler ve Washington'daki Pentagon'a uçaklarla düzenlenen saldırıların 20'nci yılı olan 11 Eylül 2021'de tamamlanmasını hedefliyor. NATO Zirvesi’nde görüşen ABD Başkanı Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Afganistan’daki çekilme sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye, Kabil Havalimanı’nın güvenliği ve işletmesini 6 yıldır sürdüren Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bu misyonunun NATO bu ülkeden çekilse de devam etmesini istedi. 

ABD ORTA DOĞU’NDAN DA MI ÇEKİLİYOR?

Afganistan’dan çekilme kararı sonrası Wall Street Journal gazetesi yetkililere dayandırdığı haberinde, Biden yönetiminin Afganistan'dan sonra Kuveyt, Irak, Ürdün ve Suudi Arabistan'da da askeri varlığını önemli ölçüde azaltmaya başladığını duyurdu. Haberde, yüzlerce askerin de bölgeden çekileceği ifade edilirken şu ana kadar çekilen ekipmanın büyük ölçüde Suudi Arabistan'dan geldiği belirtilmişti. ABD Savunma Bakanlığı ABD’nin Orta Doğu’da bulunan askerler ve savaş uçakları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Pentagon sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada ABD Merkez Komutanlığına bu yaz, Orta Doğu'daki bazı ülkelerden başta havasavunma varlıkları olmak üzere belirli güç ve ekipman çekmesi talimatını verdiği kaydedildi.

BÖLGE ÜLKELERİ İLE GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Varlıkların bir kısmının bakım ve onarıma gireceği için ABD’ye döneceği öğrenilirken bazıları ise diğer bölgelere yeniden konuşlandırılacak. Yapılan açıklamada bölgedeki ev sahibi ülkelerle görüşmelerin devam ettiği belirtilirken değişikliklerin ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarını olumsuz etkilemeyeceği ve bölgedeki tehditlere karşılık verebilecek uygun bir kuvvet duruşunun devam edeceği belirtildi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...