Tgrt Haber
20 Ağustos 2022 09:04 - Güncelleme : 20 Ağustos 2022 11:42

ABD basınından yeni iddia: Putin ve Çin lideri Xi Eylül'de buluşacak! Adresi de verdiler

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş tüm şiddetiyle devam ederken Rusya’ya karşı NATO, ABD ve AB’den oluşan ‘Batı’ cephesi safları sıkılaştırıyor. Buna karşılık Çin, Kuzey Kore, İran ve Rusya’da da hareketlilik yaşanıyor. ABD'nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin lideri Xi Jinping'in eylül ayında buluşmaya hazırlandığını yazdı.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Wall Street Journa
ABD basınından yeni iddia: Putin ve Çin lideri Xi Eylül'de buluşacak! Adresi de verdiler
Xi Jinping,Putin

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri harekatından sonra dünya iki kutuplu bir hale bir kez daha evrildi. Rusya’ya karşı NATO, ABD ve AB’den oluşan ‘Batı’ cephesi safları sıkılaştırırken Çin, Kuzey Kore, İran ve Rusya’da da hareketlilik yaşanıyor. ABD medyasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin lideri Xi Jinping'in Eylül ayında buluşmaya hazırlandığını yazdı.

Habere göre Xi Jinping'in Eylül ayı ortasında Özbekistan'ın Semerkant kentinde yapılacak bölgesel bir zirvede Vladimir Putin ile görüşebileceği bildirildi. Çin cumhurbaşkanının 15 Eylül'de Şanghay İşbirliği Örgütü (SCO) toplantısı için Semerkant'a gitmesi için hazırlıklar yapılıyor.

TÜRKİYE İLE DE GÖRÜŞÜLEBİLİR 

Raporda, Xi'in toplantıda Putin'in yanı sıra Pakistan, Hindistan ve Türkiye liderleriyle de ikili görüşmeler yapılabileceği belirtildi. Öte yandan yetkililer Xi’in görüşmelere sanal olarak katılmasının mümkün olabileceğini de belirtti.  Xi, Ocak 2020'den beri Çin'den ayrılmadı.

Rus ve Çinli liderlerin Özbek şehrinde görüşmelerde bulunabileceğini öne sürdü. Xi’in Putin ile baş başa görüşmesi ihtimali çok yüksek görülüyor. Rus devlet haber ajansı Tass, haziran ayında Putin'in SCO zirvesine katılmayı planladığını bildirmişti.

G-20'DE  TÜM LİDERLER BİR ARADA OLACAK!

Xi ve Putin'in Kasım ayında Bali'de yapılacak ve ABD başkanı Joe Biden'ın katılacağı G-20 zirvesine de katılması bekleniyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin de görüşmelere uzaktan katılacağını söylendi. Semerkant ve Bali zirveleri, özellikle Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Çin'in Tayvan çevresindeki  tutumları konusunda yüz yüze görüşme fırsatı sağlayacak.

Wall Street Journal, Rus ve Çinli liderlerin Özbek şehrinde görüşmelerde bulunabileceğini öne sürerken, Xi, görüşmelere sanal olarak katılsa da Putin ile baş başa görüşmesi ihtimali çok yüksek görülüyor.

Putin ve Xi, en son şubat ayında Pekin'de bir araya gelmiş ve ikili ilişkiler konusunda sıcak mesajlar vermişlerdi. 

Kaynak: Wall Street Journa
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...