Tgrt Haber
18 Haziran 2015 04:07

ABD belgeleri görmezden gelmeye devam ediyor

ABD yönetimi, Esed rejiminin kendi halkına karşı klor gazı içerikli saldırılarda bulunduğunu gösteren belge ve raporlara rağmen, Suriye konusunda politika değişikliğine gideceği yönünde bir işaret vermedi

ABD belgeleri görmezden gelmeye devam ediyor
abd, abd esad, suriye

ABD yönetimi, Suriye'deki iç savaşta Esed rejiminin son dönemde giderek artan biçimde sivillere yönelik "klor gazı" içerikli saldırılarda bulunduğu yönündeki rapor ve belgelere rağmen, Suriye konusunda politika değişikliğine gideceği yönünde bir işaret vermedi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün, Esed rejiminin kendi halkına karşı "klor gazı" kullandığından "kesinlikle emin" olduğu ve "insanların sabrının azaldığını" söylemiş, ancak bunun karşısında ABD'nin nasıl bir adım atmayı planladığına yönelik sorulara açıklık getirmemişti.
Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlıkları da bugün benzer bir yaklaşım sergiledi.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Kerry'nin bu sözlerinin hatırlatılıp, ABD Başkanı Barack Obama'nın Ağustos 2012'de rejimin kimyasal silaha başvurması ihtimali konusunda ilan ettiği "kırmızı çizgi"nin yeniden aşılıp aşılmadığına yönelik soru üzerine, 2013 yazında istihbarat camiasının Esed rejiminin kimyasal silah kullandığını tespit ettiğini ve yönetim olarak Rusya da dahil uluslararası toplumla birlikte çalışarak rejime kimyasal silah stoğuna sahip olduğunu kabul ettirmeyi başardıklarını, daha sonra da bu silahların yok edilmesi sürecini başlattıklarını hatırlattı.
Esed rejiminin "korkunç" mezalimlerine varil bombaları ve klor gazının silah olarak kullanımının da dahil olduğunu, bununla birlikte, klor gazının kimyasal silah olarak görülmediğini ifade eden Earnest, "Klor aynı zamanda meşru amaçlara sahip endüstriyel bir kimyasal madde. Bu ya da başka bir kürsüden Suriye'deki tüm klorun ülke dışına çıkarılması gerektiğini öneren birisinin olduğunu sanmıyorum. Üzerinde ısrar ettiğimiz nokta; Esed rejiminin halkına karşı zalim, yıkıcı ve şiddet içeren eylemlerinin son bulması. Buna klor gazının insanlara saldırı amaçlı kullanımı da dahil" diye konuştu.
- "Kırmızı çizgi hala yürürlükte"
Bir soru üzerine, kimyasal silah kullanımı konusundaki "kırmızı çizgi"nin hala yürürlükte olduğunu anlatan Earnest, "Evet, kırmızı çizgi kesinlikle hala yürürlükte, ancak gerçek şu ki hem bu yönetimin somut adımları hem de bu süreçte Ruslarla başarılı biçimde çalışma yeteneğimiz sayesinde iki yıl öncesine göre tehdit daha düşük seviyede" dedi.
Earnest, "Başkan Obama'nın, Kerry'nin Suriye'de klor gazı kullanıldığı yönündeki kendinden emin duruşunu paylaşıyor mu?" şeklindeki soruya, "Başkan, hem dışişleri bakanının verileri hem de istihbarat camiası ile Savunma Bakanlığı'nın bu konudaki değerlendirmelerine güvenir" yanıtını verdi.
Sözcü Earnest, "ABD'nin, kınama açıklamalarının ötesine geçerek politikasını değiştirip değiştirmeyeceği" yönündeki ısrarlı sorular üzerine şöyle konuştu:
"Uluslararası gözlemciler ve uzmanlarımıza göre, Suriye'de ilan edilmiş kimyasal silah stoğu yok edildi, ancak klor gazının silah olarak kullanımı da, Esed rejiminin masum Suriyelilere karşı giriştiğini gördüğümüz korkunç şiddet eylemleri kapsamına girmektedir. Başkan ve ulusal güvenlik ekibi, hedeflerimizi başarmak için en etkili politikaya sahip olduğumuzdan emin olmak için sürekli (bu politikayı) gözden geçirme çalışması yaparlar."
- "Askeri çözüm olmayacak"
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de bir gazetecinin yine Kerry'nin sözlerini hatırlatıp, "Eğer Esed rejiminin bu saldırılardan sorumlu olduğuna dair elinizde kanıt varsa, bu (saldırılar) uluslararası hukukun ihlal edildiği anlamına gelir. Bu konuda ne yapacaksınız?" sorusu üzerine, "Esed rejimi üzerine çok sayıda baskı uygulanmakta ve bu devam edecek. Onun (iktidardan) gitmesi gerektiği yönündeki politikamızda hiçbir değişiklik yok. Ancak Suriye'deki duruma siyasi çözüm bulunması gerektiği noktasında da netiz. DAEŞ'e askeri alanda uygulanan baskı haricinde, Suriye'deki duruma askeri bir çözüm olmayacak" dedi.
Obama, Ağustos 2012'de rejimin kimyasal silaha başvurması ihtimali konusunda "kırmızı çizgi" ilan ederken, 2013 yazında bu kırmızı çizginin aşıldığı belirtilmişti. Bu dönem, Obama Suriye'ye yönelik kısıtlı askeri operasyonu gözden geçirmesine rağmen, son dakika Rusya ile varılan anlaşmanın ardından bundan vazgeçmiş ve Suriye'deki kimyasal silah stoğunun ortadan kaldırılmasına yönelik uluslararası süreç başlatılmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...