Tgrt Haber
11 Aralık 2015 08:24

ABD büyük savaşa hazırlanıyor

2014 Eylül ayı başından bu yana DEAŞ hedeflerine saldırılar düzenleyen ABD, terör örgütleriyle mücadele kapsamında yeni bir adım atmaya hazırlanıyor.

ABD büyük savaşa hazırlanıyor
abd, savaş,

New York Times gazetesinde yer alan bir habere göre Pentagon Beyaz Saray'a Güneydoğu Asya, Afrika ve Ortadoğu'da bir dizi yeni üs kurulmasını öngören bir plan sundu. Habere göre 5 bin personel ve 500 ABD askerinin görev yapacağı üsler isitihbarat toplama ve terör örgütlerinin ücra bölgelerdeki kollarıyla mücadele alanında kullanılacak.
 
Erbil'de kurulacak
 
Üslerde ayrıca özel harekat birlikleri ve terörle mücadele operasyonlarında görevli ajanları bulunacak. Pentagon'un önerisinde bahsedilen üslerin 4 merkezi olacağı, Afganistan ve Cibuti'deki mevcut üslerin de genişletileceği belirtiliyor. Ayrıca Nijer ve Kamerun gibi ülkelerde de daha basit tesisatların kurulması amaçlanıyor. Üslerin yıllık maliyetinin birkaç milyon doları geçmeyeceğini söyleyen pentagon yetkilileri üsler için ev sahibi ülkeden onay alınacağını kaydetti. Pentagon'un önerdiği planda Ortadoğu'da kurulacak üssün 3 bin 500 ABD askerinin bulunduğu Erbil'de olması öngörülüyor.
 
Sistematik mücadele
 
Yetkililere göre hala gelişim aşamasında olan bu plan DEAŞ, El Kaide ve diğer terör örgütlerin bölgesel tehditlerine karşı tek ve tutarlı bir sistemle mücadele edilmesine yardımcı olacak. Pentagon'un yıllık bütçesinden düzenli finansman sağlanacak üslerin büyüklüğü ise bölgesel tehdit oranına göre kararlaştırılacak. Amerikalı istihbarat ajanslarının gittikçe genişleyen DEAŞ'le “cebelleşmesi”, oluşturulan yeni planın temel sebebi olarak görülüyor.

Günlük 11 milyon dolarlık maliyet
 
ABD 8 Ağustos 2014'te "Doğal Kararlılık Operasyonu" adıyla oluşturduğu koalisyon ile DEAŞ'e karşı savaş veriyor. Uluslararası koalisyonda ABD'nin par ülkelerle birlikte düzenlediği askeri operasyonların koordinasyonu Başkan Barack Obama'nın görevlendirmesiyle ABD Merkez Komutanlığı tarafından yürütülüyor. Yaklaşık 1,5 yıldır göreve devam eden koalisyonun, bugüne kadar günlük 11 milyon dolar askeri harcama yaptığı tahmin ediliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...