Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
14 Ekim 2016 06:52

ABD Donanması'ndan skandal paylaşım

ABD Donanması'nın sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından küstah bir kutlama mesajı yayınlandı.

ABD Donanması'ndan skandal paylaşım
abd,paylaşım

ABD Donanması, kuruluşunun 241. yıl dönümü dolayısıyla sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 1801-1805 yıllarında Trablus kıyılarında Türk bayrağıyla savaşan askerlerin öldürüldüğünü gösteren temsili tabloyu kullandı.
Donanmanın resmi Twitter hesabında, "Amerika'nın denizcileri çetin, cesur ve hazırdır." ifadesine yer verilen iletide, elinde Türk bayrağıyla savaşan askerlerin öldürüldüğünü gösteren temsili bir tablonun kullanılması tepki çekti.
Söz konusu temsili tabloda, 1801-1805 yıllarında Libya'nın Trablus bölgesinde ABD ile Osmanlı Devleti'ne bağlı Berberi devletleri (Fas, Cezayir, Tunus ve Libya) arasında yaşanan 1. Berberi Savaşı'nın konu edildiği biliniyor.
Savaşın sonunda ABD, Akdeniz'e girişte Berberi korsanlarına ödedikleri yüklü miktarda vergiden muaf olma hakkını elde etmişti.
1. Berberi Savaşı'nı tarih öğretileri bakımından önemli gören ABD Donanmasının, içinde Türk bayrağı olan bu tür bir temsili tabloyu kurumsal hesabından paylaşmayı neden tercih ettiği ise henüz bilinmiyor.
Twitter'daki söz konusu iletiye tepki gösteren çok sayıdaki Türk ve yabancı kullanıcı, bunun Türk-Amerikan ilişkilerinin içinden geçtiği hassas döneme uygun bir paylaşım olmadığı konusunda birleşti.

Mesajda ayrıca, "ABD denizcileri dayanıklı, cesur ve hazırdır" ifadeleri yer aldı.

ABD'nin Türkiye ile Musul'da gerginlik çıkarmaya çalıştığı bir dönemde 'Türk bayraklı' mesaj verilmesi dikkat çekti.

Sosyal medya kullanıcıları da donanma hesabından yapılan ve subliminal mesaj içeren paylaşıma tepki gösterdi.

Berberi Savaşı, ABD ile Kuzey Afrika'daki Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Fas Sultanlığı, Cezayir Eyaleti, Tunus Eyaleti ve Trablusgarp Eyaleti gibi Berberi devletleri arasında yapılan bir savaştı. ABD, savaşın sonunda Akdeniz'e girişte Türklere ödediği oldukça yüklü vergiden muaf olmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...