Tgrt Haber
30 Haziran 2022 10:22 - Güncelleme : 30 Haziran 2022 10:38

ABD istihbaratı duyurdu: Putin’in masasındaki 3 kritik senaryo

ABD istihbaratı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hala Ukrayna topraklarının büyük kısmını ele geçirme hayalinin devam ettiğini ancak Rus güçlerinin zayıfladığını belirtti. İstihbarat, şimdilik savaşın nasıl sonuçlanabileceğine dair üç senaryo yazdı.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: BBC Türkçe
ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines
Putin,Ukrayna
ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş 24 Şubat tarihinden itibaren devam ediyor. Kiev yönetimini düşürüp ülkenin büyük bir kısmını kontrolü altına almayı hedefleyen Rus yönetimi, bu hedefine ulaşamayınca başkent ve diğer şehirlerden çekilmiş yönünü Donbas’a çevirmişti. Rus kuvvetleri son haftalarda Donbas’da hedeflerine epey ulaşsa da Ukrayna tarafının güçlü direnci ile karşılaştı.  ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines'e göre, Putin hala savaşın başındaki hedeflerine ulaşmanın hayalini kuruyor. Ancak bu hedefe ulaşmanın yakın zamanda mümkün olmadığını belirten Haines, savaşın beklenenden daha uzun sürebileceğini düşündüğünü söyledi. 

ABD Ticaret Bakanlığı konferansında konuşan Haines, Putin'in bu bölgedeki kısa vadeli askeri hedefleri ile ordusunun kapasitesinin uyuşmadığını söyledi. Putin’in istedikleriyle güçleri arasında bir tür uyumsuzluk olduğunu düşündüklerini belirtti.

ÜÇ SENARYO 

Haines, Rusya'nın işgalinin uzun sürebileceğini ve tablonun oldukça iç karartıcı olduğunu vurguladı. İstihbarat teşkilatının, savaşın nasıl sonuçlanabileceğine dair üç senaryo öngördüğünü, büyük olasılıkla Rusya'nın bir atılım yapmadan yavaşça kazanımlar elde ettiği, ağır ilerleyen bir savaş olarak devam edeceğini belirtti.

ABD istihbaratı duyurdu: Putin’in masasındaki 3 kritik senaryo

Gerçekleşmesi daha az beklenen diğer olasılıklar ise büyük bir Rus atılımı veya Ukrayna'nın küçük kazanımlar elde etmesiyle cephe hatlarını istikrara kavuşturması.

Diğer ise Moskova'nın siber saldırılar, enerji kaynaklarını kontrol etme çabası ve hatta nükleer silahlar dahil "asimetrik savaş araçlarını” kullanması. 

Kaynak: BBC Türkçe
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...