Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 Haziran 2015 06:38

ABD, 'Mursi' sessizliğini bozdu

ABD, Mursi'nin de aralarında bulunduğu birçok kişiye yönelik idam cezalarını onamasından derin rahatsızlık duyduğunu bildirdi.

ABD, 'Mursi' sessizliğini bozdu
abd, mursi, mursi idam

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Müslüman Kardeşler üyelerine verilen müebbet hapis ve idam cezalarından "derin rahatsızlık" duyduklarını bildirdi.
Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır'da sıklıkla muhaliflere ve şiddete başvurmayan aktivistlere karşı kullanılan kitlesel yargılama ve mahkumiyet uygulamalarını sürekli eleştirdiklerini hatırlattı.
"Mısır mahkemesinin Mursi'nin de aralarında bulunduğu birçok kişiye yönelik idam cezalarını onamasından derin rahatsızlık duyuyoruz" ifadesini kullanan Kirby, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Diğerleriyle birlikte önceki seçilmiş cumhurbaşkanına karşı yapılan bu uygulama (kitlesel yargılama), adil değil ve hukukun üstünlüğüne güvenin altını kazıyor. Mısır'daki tüm idam cezalarında görüldüğü gibi bunun da otomatik olarak temyize götürüleceğini anlıyoruz."
Yargı süreci ve bireysel yargılama prosedürüne yönelik ihtiyacı vurgulamaya devam edeceklerini belirten Kirby, Mısır'ın istediği refah ve istikrar için adil yargılama dahil bireylerin haklarının korunmasının kritik önem arz ettiğini kaydetti.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da dünkü günlük basın brifinginde söz konusu idam kararlarına ilişkin, "Mursi ve diğer birçoklarına karşı siyasi motivasyon içeren bu karardan derin rahatsızlık duymaktayız. Özellikle de kitlesel dava ve mahkumiyet uygulamalarını kınıyoruz" açıklamasında bulunmuştu.
Mısır mahkemesi, "Hapishaneler baskını" davasında, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de aralarında bulunduğu, daha önce idam konusunda görüş için dosyaları müftülüğe gönderilen 100 kişiye idam cezası vermişti.
Mahkeme "Casusluk" davasında ise Mursi ve Bedii'nin de aralarında bulunduğu 17 kişi için müebbet hapis, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci, İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır ve 14 kişi için ise idama hükmetmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...