Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Temmuz 2018 14:51

ABD NATO'dan çekilecek mi?

Alman kaynaklar Trump'ın ABD'yi uluslararası ittifaktan çıkarma tehdidinde bulunduğunu duyurdu. Ancak dakikalar sonra kameralar önüne çıkan Trump, şu anda çok mutlu olduğunu ve müttefiklerin savunma harcamalarını artırmayı kabul ettiklerini açıkladı. ABD lideri zirvede sert konuştuğunu ancak herhangi bir tehditte bulunmadığını söyledi.

ABD NATO'dan çekilecek mi?
ABD NATO&tt2;

ABD Başkanı Donald Trump, NATO zirvesinde yaşanan kriz sonrasında açıklamalarda bulundu

Trump'ın açıklamalarından satır başları:

"BUNU YAPABİLİRİM AMA..."

"Tüm ülkeler savunma harcamalarını arttırmayı kabul etti. Müttefikler savunma harcamalarını yüzde 2'nin ötesine çekecekler. ABD'nin NATO'ya bağlılığı çok güçlü. Müttefik ülkelere savunma harcamalarını ciddi bir biçimde arttırmamaları durumunda çok mutsuz olacaklarını söyledim. Çok mutsuz olduğumu onların bilmesine izin verdim.

NATO'ya inanıyorum. Müttefikler endişelenmiş olabilirler, çünkü ABD'ye adil muamele edilmiyor. Almanya savunma harcamalarını arttırıyor, neler olacağına bakacağız. NATO ülkeleri gayri safi milli hasılalarının yüzde 2'sini savunmaya harcayacak. Yüzde 2 rakamına ulaştığımız zaman daha yükseğini konuşmaya başlayacağız. Aslında doğru rakamın yüzde 4 olduğunu düşünüyorum. Savunma harcamalarını arttırmak Rusya'ya yardım etmeyecek.

ABD'yi NATO'dan Kongre onayı olmadan çekebilirim ancak bunun gerekli olduğunu düşünmüyorum."

ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldiği günden bu yana müttefik ülkelerin savunma bütçelerini arttırmalarını istiyor.

Trump, göreve geldikten sonra yaptığı açıklamada, savunma harcamalarını NATO taahhütleri çerçevesinde gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 2'si seviyesine çıkarmayan ülkelere, "Taahhütlerini yerine getirmeyenler var. Onlarla ilgilenilecek." uyarısında bulunmuştu.

Ülkesinin NATO'ya en çok kaynak ayıran ülke olduğunu belirten ABD Başkanı, bunun adil olmadığını ve ABD'nin Avrupa'yı koruduğunu savunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...