Tgrt Haber
24 Şubat 2014 14:55

ABD ordusunda reform, Pentagon asker sayısını düşürecek

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon orduyu küçültmek için planlar yapıyor.

ABD ordusunda reform, Pentagon asker sayısını düşürecek
ABD ordusunda reform,Pentagon asker sayısını düşürecek,ABD Savunma Bakanlığı,

2013'te 600 milyar dolarlık bütçesiyle dünyanın en büyük savunma harcamasına imza atan ABD, kara kuvvetlerinde önemli reform peşinde. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel asker sayısını 540 bine düşürmeyi hedefliyor. Bu rakam İkinci Dünya Savaşı öncesine dönüş anlamına geliyor.Amerikan New York Times gazetesi, Pentagon'un küçülme planını yazdı. Gazete, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın, ABD ordusunu küçültmek için çalışmalar yürüttüğünü, asker sayısını İkinci Dünya Savaşı öncesine çekmeyi planladığını iddia etti.ABD Başkanı Barack Obama'nın savunma bütçesini düşürmek için Savunma Bakanı Chuck Hagel'ı görevlendirdiği sır değil. Obama bu konuda eski Savunma Bakanı Leon Panetta ile de ters düşmüştü.
New York Times gazetesinde yer alan habere göre, Irak'tan çekilen ve bu yıl sonunda Afganistan'dan da çekilmeyi planlayan ABD, askeri harcamalarda önemli kısıtlamalar yapacak.
ASKER SAYISI DÜŞÜRÜLECEK 
Şu anda 570 bin olan asker sayısının ilk aşamada 490 bine düşürülmesi hedefleniyor. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın asker sayısını 540'e indirerek, İkinci Dünya Savaşı öncesine dönüş yapmak istediği de iddia ediliyor.11 Eylül saldırıları öncesinde ABD ordusunda 560 bin asker görev yapıyordu. 11 Eylül sonrası ABD'nin Irak ve Afganistan'a savaşa gitmesiyle asker sayısı 570 bine ulaştı.Pentagon asker maaşlarında da tasarruf yapmayı planlıyor. ABD Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan plana göre, orduda görev yapan rütbeli askerlere en az bir yıl ücret zammı yapılmayacak.Er rütbesindeki askerlerin maaşlarında da sadece yüzde 1 oranında ücret artışı yapılması düşünülüyor.Tasarruf planından sadece kara kuvvetleri etkilenmeyecek.
SAVAŞ UÇAKLARI DA ETKİLENECEK 
Hava kuvvetlerinde de kemer sıkma hedefleniyor. Plana göre, A-10 savaş uçakları filosu tamamen devre dışı bırakılacak.Soğuk Savaş döneminde ABD ordusuna hizmet veren savaş uçakları, hava kuvvetleri envanterinden tamamen çıkarılacak.Pentagon uçak gemisi envanterinde ise değişikliğe gitmiyor. ABD donanmasında 11 savaş gemisi bulunuyor. Bunlardan birinin devre dışı bırakılması planlanıyordu ancak bundan vazgeçildi.ABD Savunma Bakanlığı 2013'de 600 milyar dolar olan savunma bütçesini 2015'te 496 milyar dolara indirmeyi hedefliyor.
SİLAH LOBİSİ PLANI ENGELLEYEBİLİR 
Ancak Obama'nın savunma bütçesinde tasarrufa gitme planı, silah lobisi ve ordu derneklerinin engeline takılabilir.ABD senatosu ve temsilciler meclisinde güçlü bir silah sanayi lobisi bulunuyor. Silah lobisiyle işbirliği yapan senatör ve vekillerin, Obama'nın tasarruf planını boşa çıkarabileceği belirtiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...