Tgrt Haber
13 May 2016 01:07

ABD, Romanya'daki füze savunma kalkanını aktif hale getirdi

ABD, Romanya'daki füze savunma kalkanını, ülkenin güneyinde Deveselu bölgesinde düzenlenen törenle aktif hale getirdi. BBC'nin haberine göre, eski bir hava üssünde yapılan törene, ABD ve NATO'nun üst düzey yetkilileri katıldı.

ABD, Romanya'daki füze savunma kalkanını aktif hale getirdi
abd, bbc,

ABD, füze savunma sistemi "Aegis"in, öncelikle Ortadoğu'dan fırlatılabilecek kısa ve orta menzilli füzelere karşı NATO'yu koruma amacı taşıdığını açıklarken, Avrupa'da füze kalkanı sistemi tartışmalara yol açıyor.

Ukrayna krizi nedeniyle Batı ile ilişkileri kötü olan Rusya, sistemi kendi güvenliğine tehdit olarak görüyor.

ABD'nin SM-2 füzesavar bataryalarıyla donatılan savunma sistemine şu ana kadar 800 milyon dolar harcandığı sanılıyor.

ABD, Romanya'daki füze savunma kalkanını aktif hale getiriyor

Füze kalkanının Rusya'ya karşı bir adım olmadığını ifade eden ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Frank Rose, Rusya'nın bu yöndeki endişelerinin yersiz olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise füze savunma sisteminin 1987 yılında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın (INF) açık ihlali olduğu savunuldu.

Füze kalkanı projesinin bir diğer aşaması Baltık Denizi yakınlarında Polonya'nın Redzikowo kentinde başlatılacak. Polonya'daki Aegis füzelerinin 2018'de aktif hale getirilmesi bekleniyor.

Sistemin, fırlatılan bir füzeyi atmosfere girmeden uzayda yok edebileceği belirtiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...