Tgrt Haber
19 Ağustos 2015 02:51

ABD, Rusya-İran anlaşmasından kaygılı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Rusya'dan İran'a S-300 uzun menzilli hava savunma sistemlerinin transfer edilmesine ilişkin kaygılarının sürdüğünü söyledi.

ABD, Rusya-İran anlaşmasından kaygılı
abd, rusya,

Kirby'ye, günlük basın brifinginde, Rusya'nın S-300 uzun menzilli savunma sistemlerinin İran'a satışını birkaç gün içerisinde gerçekleştireceğine yönelik haberler hatırlatılarak, bunun İran ile batılı ülkeler arasında varılan kapsamlı nükleer anlaşmanın "altını oyup oymadığı" soruldu. Rusya'dan İran'a yönelik söz konusu hava savunma sistemlerinin satışına ilişkin pozisyonlarının uzun zamandır bilindiğini belirten Kirby, "S-300'lerin transferine yönelik kaygılarımız bulunmaya devam ediyor. Bakan (John) Kerry de daha önce Rusya Dışişleri Bakanı (Sergey) Lavrov'a bu endişelerimizi iletmişti" diye konuştu.

İran'a bu tür füze savunma sistemlerinin satışına itirazlarını açıkça ifade ettiklerini vurgulayan Kirby, bu konuyu yakından izlemeyi sürdürdüklerini kaydetti. Kirby, "BM Güvenlik Konseyi tasarıları altında bu savunma sistemlerinin İran'a transferi yasak değil" dedi.

Kirby, bu transferlerin ABD'nin kendi yaptırım programlarından herhangi birini kapsayıp kapsamadığına karar vermek için daha fazla ayrıntıya ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan, ülkesinin yakında Rusya'dan S-300 uzun menzilli hava savunma sistemlerinin güncellenmiş versiyonunu alacağını belirtmişti.

S-300 sistemlerinin Rusya tarafından yakında teslim edileceğini ifade eden Dehkan, kesin bir tarih vermekten kaçınmış ancak gelecek hafta İran'dan bir heyetin Rusya'nın başkenti Moskova'ya giderek, S-300'lerle ilgili bir anlaşma imzalayacağını açıklamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...