Tgrt Haber
13 Ocak 2015 11:32

ABD uçakları sivilleri vurdu

ABD'nin Suriye'nin Türkiye sınırına yakın Al Bab kasabasına düzenlediği hava saldırısında 61 sivilin öldüğü ortaya çıktı.

ABD uçakları sivilleri vurdu
abd, suriye, katliam, siviller,

ABD'nin, Suriye'nin el Bab kasabasında IŞİD militanlarına bombalı saldırı düzenlediği 28 Aralık'ta 61 sivili öldürdüğü belirlendi. Görgü şahitlerine ve sivil insan hakları örgütlerine göre Suriye'nin Türkiye sınırına yakın 150 bin nüfuslu el Bab ilçesinde IŞİD'in elindeki el Saraya adlı kamu binasına yapılan hava saldırısında en az 61 sivil hayatını kaybetti. Yüksek sivil kayıplar nedeniyle ABD'nin saldırıyı kayıtlara geçirmediği de öğrenildi. ABD Merkez Komutanlığı'ndan Albay Patrick S. Ryder, 28 Aralık'taki saldırıyı doğrulayarak “koalisyon uçaklarının el Bab'da IŞİD karargahını vurarak imha ettiğini” belirtti.
80 CESET ÇIKARILDI
Sivil can kaybı olduğuna dair hiçbir gösterge olmadığını iddia eden Ryder, saldırının kayıtlara geçmeyişini idari bir hata olarak niteledi. Pentagon sözcüsü John Kirby de  “sivillerin öldüğüne dair birkaç iddiayı” incelediklerini kabul etti. McClatchy haber sitesine göre El Bab'taki kaynaklar da saldırıda 61 mahkum ve 13 IŞİD mensubunun öldürüldüğünü belirtti. Suriye İnsan Hakları Network'ünün tahminlerine göre ise 25'i IŞİD mensubu gardiyan, 55'i sivil ve diğer muhalif gruplardan tutuklular olmak üzere toplam 80 kişi hayatını kaybetti. Suriye İnsan Hakları Network'ünden Huda el Ali, “elimizdeki bilgilere göre enkazdan 80 ceset çıkarıldı. Bunların 25'i IŞİD mensubuydu. Geri kalanı mahkumdu” dedi.
RASTGELE BOMBALIYOR
İsminin açıklanmasını istemediği için Ebu Rebi olarak anılmayı isteyen bir görgü şahidi de mahkumlardan 35'inin IŞİD'in sigara içme yasağını delmek, kot pantolon giymek, öğle namazına geç gelmek gibi kanunlarını çiğnemekten içeride olduğunu belirtti. Öte yandan Suriye İnsan Hakları Network'ü 23-28 Aralık tarihleri arasında koalisyon saldırılarında İdlib'de 15, Deyre el-zor'da 23, Rakka'da 2 olmak üzere en az 40 sivilin öldürüldüğünü belgelediğini de açıkladı. Muhalif komutanlar ise sivil kayıpların önlenmesi için istihbarat paylaşacabileceklerini ancak Amerikalı yetkililerin kendileriyle işbirliği yapmaktan kaçındıklarını ve rastgele bombardıman yaptıklarını kaydetti.
BATI'NIN ÇOCUĞU
Fransa'nın eski başbakanlarından Dominique De Villepin, terör noktalarının çoğalmasından Batılı ülkelerin dış politikasını sorumlu tutarak IŞİD'i küstah ve kibirli Batı politikasının biçimsiz çocuğu diyerek andı. Fransız DMF TV'ye konuşan Villepin, ABD Başkanı Obama'nın başını çektiği  IŞİD'e karşı koalisyonun, gülünç ve tehlikeli olduğunu kaydetti.  De Villepin, “ 2001 yılında bir 'terör' noktası vardı. Afganistan'a girildi, 13 yıl geçti ve bizim tutarsız politikalarımız yüzünden şimdi Irak, Libya, Afganistan, Mali ve diğer yerlerle birlikte 15 'terör' noktası var.” dedi.
ABD'NİN KORKU VE PANİK ARACI
Irak Meclisi'nde Şii lider Mukteda es-Sadr'a bağlı Ahrar Grubu Sözcüsü Hüseyin el-Awwad, “ABD yönetiminin, IŞİD'i doğurduğunu, büyüttüğünü ve insanlara karşı korku ve panik aracı olarak kullandığını” belirtti. “ Awwad,  ABD savaş uçaklarının, Irak'taki ŞİD militanlarına defalarca silah ve mühimmat desteğinde bulunduğunu iddia etti. Awwad, “Bu yardımlar, 'yanlışlıkla oldu' gerekçesiyle yapılıyor. ABD, IŞİD'e destek verdi ama örgüt isyan etti" dedi.
KAYNAK: YENİ ŞAFAK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...