Tgrt Haber
15 Ağustos 2021 17:07

ABD ve Almanya büyükelçiliklerini Kabil Havalimanı'na taşıdı

Afganistan'ın başkenti Kabil'de müzakereler sürerken ABD ve Almanya büyükelçiliklerini havalimanına taşıdığını açıkladı. Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken, açıklamalarda bulundu.

ABD ve Almanya büyükelçiliklerini Kabil Havalimanı'na taşıdı
abd,amerika,almanya,kabil,afganistan,taliban

Afganistan’ın 34 vilayetinden 31 vilayetini ele geçiren Taliban, Kabil’in barışçıl bir şekilde teslim edilmesi için hükümet güçleri ile müzakerelerin sürdüğünü açıkladı. Görüşmeler Devlet Başkanlığı Sarayı’nda devam ederken ABD ve Almanya Kabil’de bulunan büyükelçiliklerini havalimanına taşıdı.

ELÇİLİKLER HAVALİMANININ ASKERİ BÖLÜMÜNDE

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, büyükelçiliğinin Hamid Karzai Uluslararası Havalimanına taşındığını açıklarken, çalışanlarını da tahliye etmeye hazırlandığı bildirdi. Maas, “Elçilik çalışanlarını, havalimanının askeri bölümüne taşıma kararı aldık. Çalışanlarımızın güvenli tahliyesi için gerekli önlemleri alacağız” ifadelerini kullandı.

ABD ve Almanya büyükelçiliklerini Kabil Havalimanı'na taşıdı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Kabil Büyükelçilik çalışanlarının binadan ayrılarak havalimanına taşındıklarını açıkladı.Yetkililer güvenlik gerekçesiyle faaliyetlerini havalimanından sürdürme kararı alırken, bekleyişin sürdüğü Afganistan’ın başkenti Kabil görüntülendi. Taliban güçlerinin giriş yaptığı Kabil'de diplomatik temsilciliklerin de bulunduğu Vezir Ekber Han bölgesinde helikopter hareketliliği yaşanıyor. Vezir Ekber Han’ın bazı bölgelerinde dumanlar yükseldiği görülüyor.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, CNN kanalında Jake Tapper'ın programına konuk olarak ABD'nin Afganistan'dan tahliye sürecini ve Taliban'ın ilerleyişine gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Tapper'ın, "Daha geçen ay Başkan Joe Biden Taliban ülkeyi ele geçiremez demişti, ama yanıldı, ne oldu?" şeklindeki sorusuna yanıt verirken zorlanan Blinken, ABD'nin Afganistan'da yapması gereken her şeyi yaptığını söylemekle yetindi.

''AFGANİSTAN ÜLKESİNİ SAVUNAMADI''

Blinken, Afganistan'dan ayrılma kararının doğru olduğunu, daha önce İngilizlerin ve Rusların da uzun süre bu ülkede kalıp sonra ayrıldığını, mevcut durumda ABD'nin de ayrılmasının kendi çıkarına uygun olduğunu ifade etti.

"Beğenin ya da beğenmeyin 1 Mayıs'ta çıkacağımıza ilişkin bir anlaşma var. Biz çekilme işlemini başlattık mı, başlattık. Afganistan'da 5-10 yıl daha kalmak bizim ulusal çıkarımıza değil." değerlendirmesini yapan Blinken, kararlarından pişman olmadıklarını yineledi.

Taliban'ın hızlı ilerleyişi ve Kabil'i kuşatması konusundaki görüşü sorulan Blinken, "Açıkçası (Afgan) güvenlik güçlerinin ülkeyi savunamadığını gördük ve bu beklediğimizden daha hızlı oldu." dedi.

''TALİBAN MÜDAHALE EDERSE KARŞILIK VERİRİZ''

Taliban'dan herhangi bir talepte bulunmadıklarını söyleyen Blinken, "Taliban'a, eğer askeri personelimize ve (tahliye) operasyonumuza müdahale ederlerse hızlı ve kararlı bir şekilde karşılık vereceğimizi söyledik." ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Biden dünkü açıklamasında, Kabil Büyükelçiliğindeki personelin tahliyesi için gönderilen asker sayısını 5 bine çıkardığını duyurmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...