Tgrt Haber
03 Mart 2019 12:43

ABD ve Güney Kore iki askeri tatbikatı sonlandırdı

Trump ve Kim'in tarihi zirvesinin hemen ardından Washington ve Seul yönetimleri askeri bir adım attı, her yıl düzenlenen 'Kilit Kararlılık' ve 'Yavru Kartal' tatbikatları artık yapılmayacak.

ABD ve Güney Kore iki askeri tatbikatı sonlandırdı
abd,

ABD ile Güney Kore, her yıl bahar aylarında Kore  yarımadasında düzenledikleri "Kilit Kararlılık" ve "Yavru Kartal" tatbikatlarını  sonlandırdı. 

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında  Vietnam'ın başkenti Hanoi'deki zirvenin ardından ABD'nin Güney Kore ile  düzenlediği tatbikatların bitirileceğine yönelik iddialar ortaya atıldı.  İddialar, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından doğrulandı.

Pentagon'dan, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan ile Güney Kore  Milli Savunma Bakanı Jeong Kyeong-doo arasındaki  telefon görüşmesine ilişkin  yapılan açıklamada, ikilinin "Kilit Kararlılık" ve "Yavru Kartal" tatbikatlarını  sonlandırma kararını onayladıkları kaydedildi.

Shanahan ve Jeong'un, Trump-Kim zirvesini değerlendirdikleri  belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"İki Bakan, ABD'nin Kore Kuvvetleri ve Kore Cumhuriyeti Genelkurmay  Başkanlığının tavsiyesi ile İttifakın ortak tatbikat ve eğitim programları  konusunda aldığı kararları gözden geçirdiler ve onayladılar. Yakın koordinasyon  sonrasında iki taraf 'Kilit Kararlılık' ve 'Yavru Kartal' tatbikat serilerini  sonlandırma kararı aldılar."

Açıklamada, iki ülkenin ortak askeri eğitim ve savunma hazırlıklarının  gözden geçirilerek yeniden şekillendirileceği belirtildi.

"Yavru Kartal" tatbikatı 2001 yılından beri her yıl bahar aylarında  düzenleniyordu.

Tatbikatta, iki ülke kuvvetlerinin cephe gerisinin güvenliğinin  sağlanmasına ilişkin operasyonların yanı sıra özel harekat, karaya asker çıkarma,  alan savunması, hava ve deniz muharebe eğitimleri ile kritik askeri silahları ön  cepheye taşıma konularında eğitim veriliyordu.

"Kilit Kararlılık" tatbikatı ise 1976 yılından beri çeşitli isimlerle  anılan ABD Pasifik Kuvvetlerinin Güney Kore'ye muhtemel bir savaş ortamında  destek verme tatbikatıydı.

2001 yılından itibaren "Yavru Kartal" tatbikatı ile birlikte yapılan  tatbikatta, ABD, Kore yarım adasına asker çıkarma eğitimleri yapıyordu.

Trump, geçen yıl bu iki önemli tatbikatı, oldukça pahalıya mal olduğu  gerekçesi ile eleştirmiş ve tatbikatlar geçici süre ile askıya alınmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...