Tgrt Haber
24 Aralık 2021 17:15

ABD ve Katar Kıbrıs açıklarında sondaja başladı

ABD'li şirket ExxonMobil ve Katar Petrolleri, Kıbrıs açıklarında sondaj çalışmalarına başladı.

ABD ve Katar Kıbrıs açıklarında sondaja başladı
kıbrıs,abd,katar,sondaj

Kıbrıs adası açıklarında Katar Petrolleri ile ABD'li şirket ExxonMobil sondaj çalışmalarına başladı. Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, 23 Aralık’ta sondaj çalışmaları yürüttüğünü ve henüz bir sorun yaşanmadığını açıkladı. Türk savaş gemilerinin bölgeyi korumak için tetikte olduğuna dikkat çekilirken, iki şirketin 10. parselde çalıştığı bildirildi. 

ABD ve Katar Kıbrıs açıklarında sondaja başladı

Sondaj çalışmalarının Stena Forth isimli gemi tarafından yürütüldüğünü ve gelişmelerin Kıbrıs Hidrokarbon Şirketi tarafından ve bakanlık tarafından izlendiği de aktarıldı. Rum bakan Natasa Pilides, Twitter’dan yaptığı açıklamada Covid-19’dan ve Türkiye ile yaşanan gerilimden beri ilk kez sondaj çalışması yapıldığını ifade etti. 

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs açıklarında doğalgaz arama çalışmalarıyla ilgili gelişmelere tepki göstermişti.

''KAYBEDEN YUNANİSTAN OLUR''

Terör ve strateji uzmanı Coşkun Başbuğ, konuya ilişkin açıklamalar yaptı. Başbuğ, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de işgal ve korsan mantığıyla hareket ettiğini söyledi. Yunanistan’ın bu hamleleri ABD’de başta olmak üzere birkaç emperyalist devletin kışkırtmalarıyla yaptığını kaydeden Başbuğ, Türkiye’nin bu konuda hukuki ve askeri önlemler aldığını kaydetti.

Doğu Akdeniz’de gerilimin çatışamaya varacak noktaya yaklaştığını vurgulayan Başbuğ, ExxonMobil adlı şirketin daha önce Türkiye’nin egemenlik haklarını ihlal ettiğini hatırlatarak şöyle konuştu: “O zaman Doğru Akdeniz’e Yavuz ve Fatih gemilerini ve onlara eşlik eden savaş gemisi göndermiştik. Şirket başka bahaneler geri çekilmişti. Aynı şirket Türkiye’nin sabrını tekrar sınıyor. Türkiye’nin kırmızı çizgileri olan ve deklare ettiği alanlara girerse Türkiye savaş gemileriyle müdahale edecek güç ve kudrete sahiptir. Ancak iş bu boyuta gelir mi, görmek gerekir.” Yunanistan’ın aklını kaybetmiş bir devlet olduğunun altını çizen Başbuğ, “Çatışmadan uzun ve kısa vadede kaybeden Yunanistan olur. Yunanistan diğer devletler tarafından kullanılıyor” ifadelerini kullandı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...