Tgrt Haber
19 Eylül 2015 01:22

ABD yönetiminden Trump'a tepki

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adaylarından işadamı Trump’ın Müslümanlar ve Başkan Obama’ya yönelik nefret söylemine sessiz kalması, ABD yönetimi ve eski Dışişleri Bakanı Clinton’ın tepkisini çekti.

ABD yönetiminden Trump'a tepki
abd, Cumhuriyetçi Parti, trump,

ABD’de, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adaylarından emlak zengini Donald Trump’ın, seçim kampanyası etkinliğinde bir katılımcının Müslümanlara ve ABD Başkanı Barack Obama’ya yönelik nefret içeren sözlerine sessiz kalması tartışmalara yol açtı.Trump, New Hampshire eyaletinde seçim etkinliğinde katılımcıların sorularını yanıtladı. Bir katılımcının, "Bu ülkede bir sorunumuz var; o da Müslümanlar. Bizim başkanımız (Obama) da onlardan biri. Hatta o Amerikalı dahi değil. Müslümanların bizi öldürmek istedikleri yerlerde eğitim kampları artıyor. Müslümanlardan ne zaman kurtulabiliriz?" sözlerine Trump, doğrudan karşılık vermeyerek, "Çok sayıda insan kötü şeyler olduğunu söylüyor. Bunu ve daha farklı birçok şeyi araştıracağız" karşılığını verdi.

Yönetim ve Clinton'dan tepki

Göçmenler karşıtı sözleriyle dikkati çeken Trump’ın katılımcının nefret içerikli sözlerine tepki göstermemesi ise eleştirilere neden oldu.

Demokrat Parti’nin başkan aday adaylarından ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Trump’ın sessiz kalmasına sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Clinton, Twitter hesabından paylaşımında, "Donald Trump’ın ABD Başkanı hakkındaki yanlış ifadeleri ve Müslümanlarla ilgili nefret söylemini kınamaması rahatsız edici ve tamamen yanlış" ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest’a da günlük basın toplantısında, Trump’ın sessizliğine ilişkin soru soruldu. Trump’ın katılımcının sorusuna vatanseverliğini ortaya koyarak yanıt vermemesinin çok kötü olduğunun altını çizen Earnest, "Bunun Donald Trump’ın etkinliğinde olmasından hiç kimse şaşırmış mıdır? Cumhuriyetçilerin politikalarını takip eden birinin bundan şaşırmış olacağını düşünmüyorum" dedi.

Earnest, söylemi kınamamasının Trump’ın "alaycı strateji" olarak nitelendirdi.

Obama’nın dinine yönelik iddialar ABD’de daha önce de Cumhuriyetçiler tarafından gündeme getirilmişti. ABD’de 2008’deki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olan John McCain’in, kendisine "Obama’ya güven olmaz. Çünkü o bir Arap” şeklinde ifadeler yönelten bayana karşı çıkması dikkati çekmişti. McCain, “Hayır, o (Obama) gayet saygıdeğer bir aile babası ve vatandaştır. O kendisiyle sadece farklı görüşlere sahip olduğum biri" yanıtı vermişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...