Tgrt Haber
29 Eylül 2021 00:41

ABD'de Afganistan çatlağı: Beyaz Saray Pentagon'u yalanladı

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in Afganistan'da asker bırakma tavsiyelerinin yönetim tarafından kabul edilmediği yönündeki açıklamalarına Beyaz Saray'dan yalanlama geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Afganistan'da asker bırakılmaması kararına Pentagon'un da onay verdiğini belirtti.

ABD'de Afganistan çatlağı: Beyaz Saray Pentagon'u yalanladı
abd,afganistan,pentagon,beyaz saray

Amerika Birleşik Devletleri'nde Afganistan krizi yaşanıyor. Beyaz Saray ile Pentagon'un Afganistan'da asker bırakılması konusuyla ilgili birbirini yalanlayan açıklamaları gündeme damga vurdu.

BEYAZ SARAY'DAN PENTAGON'A YALANLAMA

Beyaz Saray, Afganistan'da asker bırakılmasının "gerginliği tırmandıracağı" konusunda üst düzey yetkililerin oy birliğine vardığını bildirerek, konuya ilişkin daha önce yapılan çelişkili açıklamaları yalanladı.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'in, bugün Senato Silahlı Kuvvetler Komitesinde Afganistan'dan çekilme sürecine ilişkin katıldığı oturumda, "ABD Başkanı Joe Biden'ın iddiasının aksine, kendisi ve diğer komutanların yönetime Afganistan'da 2 bin 500 asker bırakılmasını tavsiye ettiklerini ancak bunun kabul edilmediğini" söylemesine üzerine Beyaz Saray'dan açıklama geldi.

ABD'de Afganistan çatlağı: Beyaz Saray Pentagon'u yalanladı

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Biden'ın Afganistan'dan çekilme sürecinde 19 Ağustos'ta ABC'ye verdiği röportaja atıfta bulunarak şunları kaydetti:

"Biden'ın ABC röportajında da söylediği gibi, Afganistan'daki savaşı bitirmek bizim ulusal çıkarımızaydı. Biden, bu konudaki tavsiyelerin ayrışmış olduğunu ancak üst düzey askeri danışmanların, önceki yönetimin yapmış olduğu anlaşmadan dolayı Afganistan'da 2 bin 500 asker bırakmanın gerilimi tırmandırmak anlamına geldiği konusunda oy birliğine vardığını söyledi. Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve (CENTCOM Komutanı) General McKenzie de bunu vurguladı."

BIDEN DA ORDUYU YALANLADI

ABD Başkanı Joe Biden, 19 Ağustos'ta ABC'ye verdiği röportajda, "Üst düzey askeri danışmanlarınız geri çekilmenin zamanlaması konusunda size tavsiyede bulundu, sizden 2 bin 500 askeri orada bırakmanızı istedi, doğru mu?" sorusu üzerine, "Hayır, böyle bir şey olmadı. Bu konuda ayrışma vardı ama bu doğru değil" şeklinde konuşmuştu.

Sunucunun, "Size askerlerin orada kalmasını istediklerini söylemediler mi?" diye yeniden sorması üzerine Biden, "Hayır, ne zamanlama ne de asker kalması konusunda bize karşıt bir fikir beyan etmediler" ifadelerini kullanarak orduyu yalanlamıştı.

"ASKER BIRAKMA TAVSİYESİNİ YÖNETİM KABUL ETMEDİ"

Genelkurmay Başkanı Mark Milley ise bugün ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie ile Senato Silahlı Kuvvetler Komitesinde Afganistan'dan çekilme sürecine ilişkin ifade verdi. Milley, oturumda "ABD Başkanı Joe Biden'ın iddiasının aksine, kendisi ve diğer komutanların yönetime Afganistan'da 2 bin 500 asker bırakılmasını tavsiye ettiklerini ancak bunun kabul edilmediğini" söyledi.

Mark Milley, Biden'ın, hiçbir komutanın Afganistan'da asker bırakılması gerektiğine dair bir tavsiyede bulunmadığı iddiası hatırlatılarak başkanın bu konuda Amerikan halkına yalan söyleyip söylemediğine ilişkin soruları ise değerlendirmekten kaçındı.

ABD'li general, liderlere hiçbir konuda kesin tarih vermemeleri tavsiyesinde bulunduğunu ancak son iki ABD başkanının da Afganistan'dan çekilme konusunda kesin tarih vererek yanlış yaptığını dile getirmişti.

ABD'de Afganistan çatlağı: Beyaz Saray Pentagon'u yalanladı

MILLEY'DEN TALİBAN İTİRAFI

ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komisyonu'nda senatörlerin sorularını yanıtlayan Mark Milley, Cumhuriyetçi Parti'den Roger Wicker'in, "İtibarımız büyük zarar gördü, öyle değil mi?" sorusuna, "Dünyanın dört bir yanında müttefikler, ortaklar ve rakipler nezdinde ne kadar itibarlı olduğumuz yoğun şekilde gözden geçiriliyor. Evet, gelişmelerin itibarımıza zarar verdiğini söyleyebiliriz" yanıtını verdi.

Mark Milley ayrıca Taliban'ın Afganistan'da kontrolü bu kadar hızlı bir şekilde ele alacağını öngöremediğini söyledi. Ancak Milley Amerikan ordusunun, 2020 yılının sonlarında, ani bir geri çekilmenin Afgan ordusunun ve hükümetinin hızlı bir şekilde çökmesine neden olabileceğini öngördüğünü de aktardı.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ayrıca, Taliban'ın El Kaide ile hala bağları olan bir "terör örgütü" olmaya devam ettiğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...