Tgrt Haber
08 Aralık 2021 07:48

ABD'de bir ilk: Beyazlar seçti, siyahi ve Müslüman kadın belediye başkanı oldu

ABD'de, beyazların yoğun olduğu eyalette Somali kökenli Deqa Dhalac belediye başkanı seçildi. Dhalac yüzde 90'ı beyaz olan eyaletin dördüncü büyük şehrinin ilk siyahi ve Müslüman kadın lideri oldu.

ABD'de bir ilk: Beyazlar seçti, siyahi ve Müslüman kadın belediye başkanı oldu
ABD,Deqa Dhalac,trump

ABD'de, beyaz nüfusun en yoğun olduğu Maine eyaletinde Somali kökenli siyahi kadın Deqa Dhalac belediye başkanı seçildi. Dhalac yüzde 90'ı beyaz olan eyaletin dördüncü büyük şehrinin ilk siyahi ve Müslüman kadın lideri oldu.

BEYAZLAR SEÇTİ

2018'den bu yana Güney Portland kenti belediye konseyi üyesi olan Deqa Dhalac, tamamı beyaz olan konsey üyelerinin oy birliğiyle bir yıllığına belediye başkanlığı görevine getirildi. 53 yaşındaki Dhalac, 1992'de Somali'deki sivil savaş nedeniyle ABD'ye göç etti. Beyaz nüfus yoğunluğuyla bilinen Maine eyaletinde, Dhalac yine yüzde 90'ı beyaz olan eyaletin dördüncü büyük şehrinin ilk siyahi ve Müslüman kadın lideri oldu.

Başkanlık töreni konuşmasında, "İnsanların her zaman bir çekincesi olacak ama sizi tanıdıklarında, dinlediklerinde kim olduğunuzu görecekler” diyen Dhalac, seçilmesinin, insanlar arasında duvarlar örmek yerine birbirleriyle bağlantı kuracak yollar bulunduğunda nelerin başarılabileceğini gösterdiğini belirtti.

ABD'de bir ilk: Beyazlar seçti, siyahi ve Müslüman kadın belediye başkanı oldu

TRUMP’IN POLİTİKALARINA KARŞI SİYASETE GİRDİ

Siyasete girme kararını Donald Trump dönemindeki İslamofobik politikalar yüzünden aldığını belirten Dhalac seçilmesinin ülkedeki diğer azınlık gruplara ve yeni nesillere örnek olmasını umduğunu söyledi.

İNGİLİZCE BİLMEDİĞİ ZANNEDİLYORDU

Dhalac, 2018'de belediye konseyine adaylığını koyduğunda, oy istemek için kapılarını çaldığı insanların, başörtülü olmasından dolayı kapıyı açmaktan çekindiklerini ve ilk karşılaştıklarında İngilizce bilmediğini zannettiklerini dile getirdi.

‘BU KADIN YAPIYORSA BEN DE YAPARIM’

Topluluk üyelerine yol açtığı için mutlu olduğunu dile getiren Dhalac, "Diğer insanlar, özellikle bana benzeyen genç topluluk üyelerimiz için 'Bu kadın bunu yapabiliyorsa, aslında ben de yapabilirim' diyebilecekleri bir yol açacağım için gerçekten gurur duyuyorum." dedi.

ABD’DE BİR İLK

Dhalac, göçmenleri siyasete teşvik eden Yeni Amerikalı Liderler adlı kuruluşa göre, ABD'de göreve gelen ilk Somali kökenli belediye başkanı oldu.

Yaklaşık 6 bin Somali kökenli göçmen yaşadığı Maine eyaletinin diğer bir kenti Lewiston'da 2002 yılında belediye başkanının Somalili göçmenlerin şehirlerine gelmemeleri çağrısı ülke genelinde haberlere konu olmuştu.

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...