Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
30 Kasım 2014 19:25

ABD'de Ferguson'dan sonra gözler New York'ta

Polis gözaltına alırken boğularak ölen siyahi Amerikalı Garner'ın ölümüyle ilgili soruşturmada sona gelinirken, New York polisi, protestolara karşı hazırlık yapmaya başladı.

ABD'de Ferguson'dan sonra gözler New York'ta
abd, ferguson, polis,

ABD'nin New York kentinde, polisin gözaltına aldığı sırada boğularak ölen Eric Garner'la ilgili soruşturma kurulunun kararını açıklama aşamasına geldiği bildirildi. ABD genelinde protesto gösterilerine neden olan 18 yaşındaki siyahi genç Michael Brown'un öldürülmesiyle ilgili St. Louis'de açıklanan soruşturma kurulunun kararının ardından şimdi de New York'taki 43 yaşındaki siyahi Amerikalı Garner'in ölümüne neden olan polisler ilgili eylül ayında oluşturulan komisyonun son görgü tanıklarını dinlediği ve karar verme aşamasına geldiği bildirildi. Radyo ve televizyon programcısı, 'Ulusal Eylem Ağı'nın (NAN) kurucusu, aktivist papaz Al Sharpton, NAN'ın Harlem'deki merkez ofisinde yaptığı açıklamada, Eric Garner'ın ölümünü araştıran soruşturma kurulunun kararının açıklanması için geri sayımın başladığını söyledi.  Garner'in dul eşi Esaw Garner ise merakla beklenen kararla ilgili yaptığı açıklamada ''Kocam için adalet arıyoruz. Bu bir siyah beyaz meselesi değil, bu bir adalet meselesi'' ifadesini kullandı. Soruşturma kurulunun oylamaya gitmesiyle ilgili zamanlamaya karar verecek olan Staten Island Bölge Savcısı Daniel Donovan'ın oylama sonucuyla ilgili açıklamayı yıl sonundan önce yapmış olması bekleniyor. Garner'ın ölümüne neden olan boğazını sıkarak gözaltına alma girişimi, New York polisi kurallarına göre yasak olduğu bilinirken, Emniyet Müdürü Bill Bratton, Garner'in ölümünün ardından yaptığı açıklamada, polislerin güç kullanımı konusunda yeniden eğitileceği sözünü vermişti.
Polis protesto gösterilerine hazırlanıyor
Öte yandan New York polisinin Ferguson'daki şiddet eylemlerine dönen protestoların kendi şehrinde  tekrarlanmaması konusunda adımlar attığı belirtildi.   Emniyet Müdürü Bratton'un basına yaptığı açıklamada, New York'ta Garner'in ölümünü soruşturan kurulun kararının ardından meydana gelecek protesto gösterilerine hazırlık yapmak ve olası gerginlikleri önlemek amacıyla, toplum liderleriyle görüşmeler yaptığını bildirdi. Bratton açıklamasında ayrıca Missouri'deki şiddetin bastırılması konusundaki stratejilerini Ferguson emniyeti ile paylaşmak ve olaylardaki kışkırtıcılarla ilgili istihbarat toplamak için bölgeye dedektifler gönderdiğini kaydetti.  17 Temmuz'da New York'ta meydana gelen olayda, siyahi Amerikalı Garner'ı vergisiz sigara sattığı iddiasıyla durdurarak gözaltına almaya çalışan bir grup polis Daniel Pantaleo'nun, 6 çocuk babası Garner'ın boğazını sıkması nedeniyle boğularak ölümüne neden olduğu bildirilmişti. Amatör video kaydındaki görüntülerde Garner, kendisine kelepçe takıp gözaltına almaya çalışan polislere ölümünden hemen önce nefes alamadığını bildirmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...