Tgrt Haber
23 Nisan 2015 08:51

ABD'de polis şiddetine protesto

ABD'nin Maryland eyaletinin Baltimora kentinde yüzlerce kişi polis şiddeti sonucunda hayatını kaybeden Freddie Gray için yürüdü.

ABD'de polis şiddetine protesto
abd,polis,

Baltimore'da, 25 yaşındaki siyahi genç Gray'in gözaltındayken hastanelik olup hayatını kaybetmesi sonucu dün başlayan protestolar bugün de devam etti. 
Protestoların ikinci gününe, Gray'in polis tarafından gözaltına alındığı sokakta bir araya yüzlerce kişi, mumlar yakarak Gray'i anarken, "Siyahilerin yaşamı önemlidir" ve "Adalet yoksa, barış yoktur" sloganları attı.Yaklaşık yarım saatlik anma gösterisinin ardından kalabalık, Gray'in gözaltına alındıktan sonra götürüldüğü Baltimore Polis Teşkilatı'na bağlı Batı Bölgesi polis karakolu önüne doğru yürüyüşe geçti. Ancak polis, karakolun etrafında yoğun güvenlik önlemi alarak göstericilerin karakola yaklaşmasını engelledi.
Karakolun önünde uzun süre sloganlar atan grup, daha sonra polis gözetimi eşliğinde şehir merkezine doğru yürüdü. Göstericilerin, şehrin çeşitli noktalarında trafiğin akışını engelleyerek sloganlar attığı görüldü.
Gerginlikler şiddete dönüşmedi
Polisin helikopterlerden de izlediği gösteride, "çevre düzenini bozma" gerekçesiyle üç kişi polis tarafından gözaltına alındı. İlerleyen saatlerde göstericilerin serbest bırakıldığı belirtildi.
Yerel ve uluslararası medya mensuplarının da yoğun ilgi gösterdiği gösteride, zaman zaman polisle göstericiler arasında gerginlik yaşanmasına rağmen polisin şiddet kullanmaktan kaçındığı gözlendi.
Yaklaşık 10 kilometrelik yürüyüşün ardından Baltimore belediye binası önüne ulaşan grup, burada da iki polis aracına 10 dakikalığına el koyarken, olay yerine ulaşan takviye polis güçlerinin kalabalığın etrafını sarması ve grup liderlerinin de protestocuları sakinleştirmesiyle grup, olaysız şekilde olay yerinden ayrıldı.
Grubun öncülüğü yapan Westley West, AA muhabirine, "Baltimore'da polisin işlemiş olduğu cinayetin sanıkları bir an önce cezalandırılmadıkları sürece, gösterilerin devam edeceğini" söylemişti.
Olayla ilgili cep telefonu kaydında, 12 Nisan'da çakı bulundurmaktan gözaltına alınan Gray'in minibüse bindirilmeden önce ellerini bağlayan polise bağırdığı görülüyor. Minibüsten indikten sonra hastaneye kaldırılan Gray, omuriliğinden ciddi biçimde yaralanma sonucunda pazar günü hastanede hayatını kaybetmişti.
Polis soruşturmasının 1 Mayıs Cuma günü tamamlanması bekleniyor. Soruşturma dosyasının eyalet savcılarına sunulmasından sonra polislere ceza davası açılıp açılmamasına karar verilecek.

Geçtiğimiz aylarda da Ferguson ve New York'taki benzer olaylar da protestolara yol açmış ve ABD'de adalet sisteminin sorgulanmasına neden olmuştu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...