Tgrt Haber
02 Haziran 2021 13:13

ABD'den Biden-Erdoğan zirvesi için özel ziyaret

Amerikan haber ajansı Associated Press'e (AP) konuşan bazı yetkililer ABD’nin BM Daimi temsilcisi Linda Thomas Greenfield’ın bugün Türkiye’yi ziyaret edeceğini açıkladı. İki ülke arasında konuşulacak çok konunun olduğunu belirten yetkililer “Üst düzey yetkililerle yoğun bir görüşme olacak" açıklamasında bulundu.

ABD'den Biden-Erdoğan zirvesi için özel ziyaret
Linda Thomas Greenfield,,türkiye,,abd,

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linsa Thomas-Greenfield’ın temaslarda bulunmak Türkiye-Suriye sınırındaki son durumu incelemek ve temaslarda bulunmak için Türkiye’ye geleceği açıklandı.

Greenfield’ın, Rusya’nın engellediği insani yardımların ulaşması konusunu incelemek için bölgeye gideceğini belirten Associated Press, Türkiye’de üst düzey yetkililerle de görüşeceğini bildirdi.

NATO ZİRVESİNDE ERDOĞAN-BIDEN ZİRVESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın 14 Haziran’da Brüksel’de gerçekleşecek NATO Zirvesi sırasında bekleniyor. AP, Ankara ve Washington’un eskiden birbirlerini stratejik ortak gördüğünü ancak Türkiye’nin Rusya ile yakınlaşması, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hamleleri ve Suriye’deki fikir ayrılıklarıyla ilişkilerin bozulduğunu belirtti. AP, “ABD’li yetkililer bunların istikrarı bozduğu şeklinde yorumladı. Erdoğan, Batı karşıtı ve ABD karşıtı tonunu, NATO müttefikleriyle ilişkisini düzeltmek için düşürdü fakat Türkiye’nin lideri o zamandan beri Biden’ın sessizliğiyle karşılaştı. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Erdoğan, 2016’daki seçimlerden birkaç gün sonra ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmüştü” yorumunu yaptı.

Thomas-Greenfield’ın temasları çarşambadan cuma gününe kadar sürecek. Üst düzey Türk yetkililerle görüşeceği belirtilen Greenfield’ın NATO müttefikiyle küresel sorunlara karşı çalışmaya, Türkiye-ABD ilişkilerini geliştirmek adına fırsatları sürdürmeye ve Suriye’de iş birliği konusunda görüşmeler sürdüreceği belirtildi

GREENFİELD, ERDOĞAN’LA GÖRÜŞECEK Mİ?

AP’ye “Üst düzey Türk yetkililerle yoğun bir görüşme zamanı” yorumunu yapan ABD’li bir üst düzey yetkili Thomas-Greenfield’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşüp görüşmeyeceğinin bilinmediğini ifade etti.

BÜTÜN KONULAR GÖRÜŞÜLECEK

Türkiye’nin önemli bir NATO müttefiki olduğunu belirten yetkili, “Bizim de birçok konu ve sorunu kapsayan geniş bir stratejik ilişkimiz var. Bunda küresel ve bölgesel güvenlik sorunları, demokrasi ve insan haklarına bağlı olarak ekonomik sorunlar bulunuyor” dedi. Yetkili bütün bu konuları Thomas-Greenfield’ın görüşmelerde masaya yatıracağını belirtti.

ERDOĞAN BIDEN'A SORACAK

Öte yandan  NATO zirvesinde bir araya gelecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Joe Biden zirvesi öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün TRT canlı yayınında ABD Başkanı Joe Biden sözde ermeni soykırım iddialarını “soykırım” olarak tanımasına bir kez daha tepki gösterdi. 

Biden görüşmesi için ön hazırlıkların tamamlandığını ve görüşmede Biden'a ABD ile Türkiye ilişkilerinin neden gerildiğini soracağını belirten Erdoğan “Görüşmede Türkiye-ABD ilişkileri niçin böyle bir gerilim safhasında, bunu soracağız. Artık bıktık, her 24 Nisan gelir, 'Amerika Ermenilerle ilgili ne diyecek?' Bütün işin bitti de Ermenilerin avukatlığına sen mi soyunuyorsun? Senden önce ABD'yi yönetenler bu işi senin kadar bilmiyor muydu? Onların hiçbirisi bu ifadeyi kullanmadı. ABD bizim müttefikimiz ise bu müttefik bizim yanımızda mı yer alacak, teröristlerin yanında mı yer alacak? Maalesef teröristlerin yanında yer alıyorlar” ifadelerini kullandı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...