Tgrt Haber
15 May 2018 21:02

ABD'den BMGK'da skandal sözler!

ABD'nin Birleşmiş Milletler(BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, İsrail'in Gazze sınırındaki şiddet olayları üzerine acil toplanan BM Güvenlik Konseyinde İran'a ve Hamas'a yönelik sert eleştiriler yönelterek İsrail'in itidal gösterdiğini iddia etti.

ABD'den BMGK'da skandal sözler!
abd,,bmgk,,Nikki Haley,

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley, konseyde yaptığı konuşmada,  Ortadoğu'daki şiddet olaylarından ve hayatını kaybedenler nedeniyle endişe ve  üzüntü duyduklarını söyledi.

Bölgede çok sayıda şiddet olayının yaşandığını belirterek, BM Güvenlik  Konseyini çifte standartla suçlayan Haley, İsrail'in Gazze sınırındaki şiddet  olayları üzerine acil toplanan BM Güvenlik Konseyinde İran'a yüklenerek İsrail'in  itidal gösterdiğini savundu.

Haley, ''Aramızda kim sınırlarında bu tür bir eylem yaşanmasını kabul  ederdi, soruyorum size? Hiç kimse. Bu salondaki hiçbir ülke İsrail'den daha fazla  itidal göstermezdi.'' dedi.

İran'ı Suriye, Yemen ve Lübnan'ı istikrarsızlaştırmakla suçlayan  Haley, konseyin dikkatini ''bölgede şiddete neden olan'' İran'a da çevirmesi  gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

İran'ı ''terörist'' olarak nitelendirdiği Hamas'a destek vermekle de  eleştiren Haley, ''Hamas'ın yıllardır şiddeti kışkırttığını'' ve ''İsrail  güvenlik güçlerine ve altyapısına karşı saldırı başlattığını'' savundu.

ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyarak doğru bir karar verdiğini  ifade eden Haley, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımanın barış sürecine  katkı sağlayacağını öne sürdü.

RUSYA'DAN MOSKOVA'DA ZİRVE TEKLİFİ

Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyansky ise İsrail ve  Filistin'e Moskova'da görüşmeleri önerisinde bulundu.

Polyansky, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı  Binyamin Netanyahu'nun barışçıl bir çözüm için Moskova'da zirve yapabileceğini  söyledi.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Karen Pierce da Filistinlilerin  protesto hakkını saygıyla karşıladıklarını ancak gösterilerin ''radikal unsurlar  tarafından istismar edilmesinden" ve gösterilerde molotofkokteyli  kullanılmasından derin endişe duyduklarını söyledi.

İsrail'in de sınırlarını savunma hakkı bulunduğunu ancak güvenlik  güçlerinin aşırı güç kullanımına başvurmaması gerektiğini belirtti.

FRANSA'DAN ŞİDDET SINIRLARIN ÖTESİNE YAYILIR UYARISI

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre de şiddet olaylarının  sınırın ötesine yayılarak tüm bölgeyi sarabileceği uyarısında bulundu.

Delattre, Ortadoğu'daki durumun "büyük bir fırtınaya" benzediğine  dikkati çekerek, "Gazze'de yaşananlar bölgede sadece radikal ve potansiyel terör  örgütlerini güçlendiriyor." ifadelerini kullandı.

BOLİVYA'DAN ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ ÇAĞRISI

Bolivya'nın BM Daimi Temsilcisi Sacha Sergio Llorentty Soliz ise dün  Gazze'de hayatını kaybeden çocukların isimlerini tek tek okuyarak, İsrail'in  Filistin topraklarını işgaline son vermesi çağrısı yaptı.

Soliz, Uluslararası Ceza Mahkemesinin Gazze sınırında yaşanan şiddet  olaylarına ilişkin soruşturma başlatması gerektiğini vurguladı.

ÇİN'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Ma Zhaoxu, özellikle İsrail'e itidal  çağrısında bulunurken Polonya'nın BM Daimi Temsilcisi Joanna Wronecka da Gazze'de  61 Filistinlinin hayatını kaybetmesine ilişkin bağımsız bir soruşturma  yürütülmesi çağrısı yaptı.

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov ise Gazze  sınırında 61 kişinin ölümüne neden İsrail güvenlik güçlerinin şiddetinin en güçlü  şekilde kınanması gerektiğini ifade etti.

İsrail'in "ölümcül silahlara" başvurmaması, Hamas'ın ise "protestoları  tel örgülere bomba yerleştirme ve provokasyonlar için fırsat görmemesi"  gerektiğini belirten Mladenov, uluslararası toplumu, Gazze'deki şiddet döngüsüne  son verme, bölgede yeni bir savaşı engellemeye çağırdı.

FİLİSTİN'DEN BMGK'YA ÇİFTE STANDART SUÇLAMASI

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ise ''BM Güvenlik  Konseyinin harekete geçmesi için daha kaç Filistinlinin ölmesi gerek, eğer sizin  ülkenizde bir katliam gerçekleşseydi, 24 saatte aralarında çocuklar olan 60 kişi  öldürülseydi ne yapardınız?...Bu çifte standardı daha ne kadar sürdüreceksiniz?''  ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...