Tgrt Haber
23 Ocak 2022 11:02

ABD'den Ukrayna kararı! Tüm personele 'acil' kodlu emir gönderildi

Dünya Ukrayna kriziyle ilgili diken üstünde dururken ABD’den kritik bir karar geldi. ABD Büyükelçiliği, personel ailelerine Ukrayna'yı terk etme emri verdi.

ABD'den Ukrayna kararı! Tüm personele 'acil' kodlu emir gönderildi
Kiev Büyükelçiliği,Ukrayna krizi,ABD-Rusya krizi

Ukrayna krizi her geçen gün derinleşiyor. En son Rusya ile ABD Dışişleri krizi görüşmek üzere bir araya gelmesinin ardından yeni bir gelişme gündemde. ABD’nin Kiev Büyükelçiliğindeki görevli personelinin ailelerini Ukrayna’dan tahliye edeceği iddia edildi. ABD basınında yer alan haberlerde, ABD Dışişleri Bakanlığının, Kiev Büyükelçiliğindeki görevli personeline ailelerinin pazartesi günü en kısa sürede Ukrayna’dan tahliye etmesi yönünde talimat verdiği öne sürüldü.

ACİL KODLU EMİR 

Ülke basınında söz konusu emrin 'acil' koduyla gönderildiği iddiası da yer alırken bakanlıktan konu ile ilgili resmi bir açıklama gelmedi. Gelecek hafta Dışişleri Bakanlığı'nın ABD vatandaşlarına Ukrayna'dan ticari uçuşlarla ayrılmaları tavsiyesinde bulunmasının beklendiği ifade edildi.

Ülke basınında yer alan bu iddia akıllara Afganistan'daki çekilmeyi getirdi. Geçtiğimiz aylarda ülkedeki 20 yıllık işgaline son veren ABD, personelini bölgeden çekmişti.

ABD'den Ukrayna kararı! Tüm personele 'acil' kodlu emir gönderildi

KRİZİ NASIL MEYDANA GELDİ? 

Rusya ile Ukrayna'yı karşı karşıya getiren kriz dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması'nı imzalamaması ile başladı. Bu adım sonrası 21 Kasım 2013'te ülkede gösteriler başladı. Yanukoviç'in, gösterilerin büyümesi üzerine Şubat 2014'te ülkeden kaçmasının ardından ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinin Donetsk ve Lugansk şehirlerinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar bağımsızlıklarını ilan etti. Bunun üzerine ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında çatışmalar başlamış, 18 Mart 2014'te bölge Rusya tarafından ilhak edilmişti. Resmi rakamlara göre, 2014'ten bu yana süren çatışmalarda, 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...