Tgrt Haber
19 Kasım 2014 21:05

ABD'den Türkiye hakkında kritik açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Basınla İlişkiler Direktörü Jeff Rathke, Türkiye'nin IŞİD ile mücadelede önemli bir rol üstlendiğini açıkladı.

ABD'den Türkiye hakkında kritik açıklama
abd, IŞİD, Jeff Rathke, Amerika Haberleri,

Rathke, Türkiye'nin insani yardımlar, muhaliflere eğitim ve ekipman programına ev sahipliği ve petrol kaçakçılığı ve yabancı savaşçıların geçişi konusunda attığı adımlarla koalisyonun IŞİD ile mücadelesinde önemli bir rol oynadığını söyledi.

Rathke'ye günlük basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'ta da uçuşa yasak bölgenin oluşturulması gerektiği yönündeki sözleri soruldu.

Bu konuda söyleyebileceği yeni bir şeyin olmadığını belirten Rathke, Suriye'de uçuşa yasak bölge oluşturulmasına yönelik ABD'nin pozisyonun net olduğunu ve şu anda bu yönde bir planlarının bulunmadığını da hatırlattı.

Amerikalı ve Türk yetkililer arasında IŞİD ile mücadele konusunda düzenli istişarelerin olduğunu ifade eden Rathke, Ankara'da temaslarda bulunan ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le Küresel Mücadele Özel Temsilcisi emekli general John Allen'ın da üst düzey Türk yetkililerle verimli ve olumlu görüşmelerde bulunduğunu bildirdi.

Allen'ın, ABD'nin, Türkiye'nin 1.3 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıya insani yardımlar sağlaması, Suriyeli muhaliflere insani yardım için koridor olarak kalması, muhaliflere eğitim ve ekipman programına ev sahipliği yapması ve petrol kaçakçılığı ve yabancı savaşçıların geçişi konusunda adımlar atması da dahil koalisyona katkılarından duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini aktaran Rathke, "IŞİD'in yenilgiye uğratılmasında, bizim ve partnerlerimizin daha fazla neler yapabileceği noktasında Türkiye ile görüşmelere devam etmeyi arzuluyoruz" diye konuştu.

Jeff Rethke, Türkiye'nin katkı sağladığı bu alanlarda önemli bir rol oynadığını da ifade etti.

Rathke, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın da 21-22 Kasım tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret edeceğini anımsatarak, bu ziyarette de IŞİD ile mücadelede iki ülkenin işbirliğine odaklanılmasının beklendiğini kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...