Tgrt Haber
25 May 2022 06:35 - Güncelleme : 25 May 2022 06:41

ABD’den Türkiye ve Yunanistan mesajı: Birlikte çalıştıklarını görmek istiyoruz

Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in ABD ziyaretinde Türkiye’yi hedef alana açıklamalara Türkiye’den tepkiler yükselirken ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price açıklamalarda bulundu. İki ülkenin NATO için önemli bir ittifak olduğunu söyleyen Price, Türkiye ve Yunanistan’ın bölgedeki farklıları diplomatik olarak çözmek ve bölgesel güvenliği korumak için birlikte çalıştıklarını görmek istediklerini kaydetti.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Anadolu Ajansı
ABD’den Türkiye ve Yunanistan mesajı: Birlikte çalıştıklarını görmek istiyoruz
ABD,Türkiye,yunanistan,miçotakis,erdoğan

Yunanistan parlamentosundan geçen karar ile birlikte ABD’de Yunanistan’da üs sayısını arttırıyor. Yasanın geçmesi sonrası ABD Başkanı Biden ile görüşmek üzere ABD’ye giden Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye aleyhine açıklamalarda bulundu. ABD Kongresi’nde Türkiye’nin F-16 projesinin askıya alınması isteyen Yunan başbakana Türkiye’den tepki yükseldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Miçotakis’in sözlerini eleştirirken “Artık benim için Miçotakis diye birisi yok. Bundan sonrasını o düşünsün. Biz kendimize yeteriz. 'F-16'ları Türkiye'ye vermeyin' diye ABD'ye telkinde bulunan bir Yunanistan ile karşı karşıyayız. ABD herhalde Yunanistan'ın lafına göre hareket etmeyecektir" ifadelerini kullandı.

ABD’DEN MÜZAKERE ÇAĞRISI

Yaşanan gerginlik sonrası ABD’den de yeni bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Yunanistan ve Türkiye de dahil olmak üzere NATO müttefiklerimizi bölgede barış ve güvenliği korumak ve farklılıkları diplomatik olarak çözmek için birlikte çalışmaya teşvik etmeye devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE VE YUNANİSTAN ÖNEMLİ BİR ORTAK”

Yunanistan Başbakanı'nın geçen hafta Washington'da olduğunu ve yönetimdeki mevkidaşlarıyla görüşmeler yaptığını hatırlatan Price, "Yunanistan'ın vazgeçilmez bir ortak ve ABD için önemli bir NATO müttefiki olduğunu biliyoruz. Benzer şekilde Türkiye de ABD'nin önemli bir ortağı ve önemli bir NATO müttefikidir. Ortaklarımızın bölgede barış ve güvenliği korumak için birlikte çalıştığını görmek istiyoruz." diye konuştu.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA’YA TÜRKİYE’DEN VETO KARARI

Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'da terör örgütü YPG/PKK'nın varlığı ile bu ülkelerin Türkiye'ye yönelik ihracat lisansları kısıtlamasını gerekçe göstererek bu ülkelerin NATO üyeliğine karşı çıkmasına yönelik bir soruya cevap veren Price, konunun Türkiye ile ABD arasındaki ikili bir mesele olmadığına dikkati çekti.

Sözcü, "İsveçli ve Finlandiyalı ortaklarımız bunu Türk müttefiklerimizle görüşecekler ve görüşüyorlar. Bu, Türkiye ile aramızda ikili bir mesele olmadığı için bunu ifade etmek istedim. Bu, şu anda Türkiye ile İsveçli, Fin ortaklarımız arasında bir konu. İsveçli ve Finlandiyalı ortaklarımızla ve Türk müttefiklerimizle olan ilişkilerimizi koruyacağımızdan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya hızlı katılımı konusunda NATO ittifakı içindeki güçlü fikir birliğini sürdürebileceğimizden eminiz." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...