Tgrt Haber
10 Eylül 2022 20:28 - Güncelleme : 10 Eylül 2022 21:42

ABD'den Türkiye'ye Rus yapımı savaş uçağı tehdidi: CAATSA'yı uygularız

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, F-16 savaş uçaklarının ABD'den tedarikine izin verilmemesi durumunda alternatif uçak arayışına girilebileceğini söylemesinden sonra ABD'den skandal bir tehdit geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Türkiye'nin, Rus yapımı savaş uçakları alması halinde CAATSA yaptırımlarına tabi tutulabileceğini söyledi.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: Hellas Journal
ABD'den Türkiye'ye Rus yapımı savaş uçağı tehdidi: CAATSA'yı uygularız
ABD,Türkiye,F-16

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın F-16 savaş uçaklarının ABD'den tedarikine izin verilmemesi durumunda Türkiye'nin alternatif uçak arayışına yönelebileceğine söylemesinden sonrası ABD Dışişleri Bakanlığı'nda yetkili bir isim tehdit dolu açıklamalar geldi.

Atina merkezli Hellas Journal'a konuşan ABD'li yetkili, Türkiye'nin Rus yapımı savaş uçakları alması halinde CAATSA yaptırımlarına tabi tutulabileceğini söyledi. 

"TAAHHÜTLERLE DOĞRUDAN ÇELİŞİYOR"

Türkiye'nin köklü ve değerli bir NATO müttefiki olduğunu ifade eden ABD'li yetkili, "S-400 hava savunma sistemlerinin tedariki, tüm müttefiklerin Varşova'daki 2016 NATO Zirvesi'nde Rus teçhizatına bağımlılığı azaltma taahhütleriyle doğrudan çelişmektedir" ifadelerini kullandı.

"CAATSA YAPTIRIMLARINA TABİ OLABİLİR"

ABD'nin Türkiye dahil bütün ortaklarına ve müttefiklerine Rus silahlarını ve teçhizatlarını satın almaktan kaçınmaya çağırdıklarını belirten ABD'li yetkili, aksi taktirde CAATSA yaptırımlarının devreye gireceğine dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti:

"Bu tür tedarik işlemleri, ayrı ayrı ve halihazırda uygulananlara ek olarak CAATSA yaptırımlarına tabi olabilir." 

CAATSA YAPTIRIMLARI NEDİR?

ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA); İran, Kuzey Kore ve Rusya'ya yaptırımlar uygulayan bir Birleşik Devletler federal yasasıdır. Tasarı, Meclis 419-3 oy oranı ile geçtikten sonra 27 Temmuz 2017'de Senato'da 98–2 oy oranı ile kabul edildi. 2 Ağustos 2017'de Başkan Donald Trump, yasanın "ciddi şekilde kusurlu" olduğuna inandığını belirterek imzaladı.

2017 yılında Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemleri alması sonrası ABD, CATSA'yı uygulama noktasında tehditlerde bulundu. Türk yetkililer, ABD'nin CAATSA'nın S-400 füze sistemlerini satın alması nedeniyle mevcut uluslararası protokolleri ve anlaşmaları gerekçe göstererek yaptırım tehdidini reddettiler. Türkiye ve Rusya arasında karşılıklı olarak imzalanan ve kabul edilen formlar ve Rusya ile S-400 teklifinin ABD'nin sunduğu Patriot Sisteminden daha iyi bir anlaşma olduğu dile getirildi.

Kaynak: Hellas Journal
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...