Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
25 Haziran 2021 14:30

AB nihayet adım attı: Suriyelilere 3 milyar euro

Brüksel'de Liderler Zirvesi'nin ikinci gününde Türkiye ile göç, sağlık, iklim, terörle mücadele ve bölgesel meselelerde yüksek düzeyli siyasi diyaloğun başlanmasına karar verildi. AB'nin Türkiye'deki Suriyelileri desteklemek için 2024'e kadar 3 milyar euro bütçe ayrılacağı açıklandı.

AB nihayet adım attı: Suriyelilere 3 milyar euro
AB,türkiye,göçmen,suriyeli

AB Komisyonu Başkanı Von Der Leyen, AB'nin Türkiye'deki Suriyelileri desteklemek için 2024'e kadar 3 milyar euro bütçe ayıracağını bildirdi.

Leyen, "Türkiye-AB ilişkileri gelişme gösterdi ancak ticaret ve  gümrük birliğinin güncellenmesi konularında daha fazla çalışma  gerek" ifadelerini kullandı. Leyen, milyonlarca Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'yi  desteklemeye devam edeceklerinin altını çizdi.

ÖNCE MERKEL, SONRA LEYEN AÇIKLADI

Brüksel'deki AB zirvesinin ilk gün görüşmelerinin ardından konuşan Almanya Şansölyesi Angela Merkel, AB liderlerinin Türkiye'ye 3 milyar euroluk yardımı kapsayan yeni mülteci anlaşması konusunda uzlaşmaya vardıklarını açıklamıştı.

SİYASİ DİYALOĞUN BAŞLAMASI KARARI ALINDI

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları Brüksel'de Liderler Zirvesi'nin ikinci gününde bir araya geldi. Liderler zirvenin Türkiye oturumunda, Türkiye ile göç, sağlık, iklim, terörle mücadele ve bölgesel meselelerde yüksek düzeyli siyasi diyaloğu başlatma kararı aldı. AB liderleri, AB Komisyonu'ndan Türkiye ve bölgedeki diğer ülkelerde bulunan Suriyeliler için sağlanacak finansmanla ilgili resmi teklifi gecikmeksizin sunmasını istedi.

“GELİŞMİŞ ÜLKELER MESULİYETİ ÜÇÜNCÜ ÜLKEYE YÜKLEMEYE ÇALIŞIYOR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da  20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında konuya ilişkin tepkisini dile getirmişti.

Erdoğan, “Gelişmiş ülkeler adil sorumluluk ve yük paylaşımına gitmedikleri gibi, uluslararası mesuliyetlerini de üçüncü ülkelere yüklemeye çalışmaktadır. Yaşanan mülteci krizinin çözümü, hayata tutunma mücadelesini veren bu onurlu insanlara, sadece insani yardım göndermek değildir. Mültecileri ve sığınmacıları göçe zorlayan sebeplerin ortadan kaldırılması, çatışmaların ve istikrarsızlıkların sonlandırılması ve bu kişilerin evlerine dönmeleri için çaba gösterilmesi şarttır” ifadelerini kullanmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...