Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Mart 2017 12:32

ABD'li ekonomistlerden farklı Fed beklentileri

ABD Merkez Bankası'nın mart toplantısında faiz artıracağı görüşünde birleşen ekonomistler, bankanın yıl sonuna yönelik faiz beklentisi konusunda ise farklı görüşler taşıyor.

ABD'li ekonomistlerden farklı Fed beklentileri
ABD, FED,

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) mart toplantısında faiz artıracağı görüşünde birleşen ekonomistler, bankanın yıl sonuna yönelik faiz beklentisi konusunda ise farklı görüşler taşıyor.

Moody's Analytics Direktörü Ryan Sweet, bugün açıklanacak faiz kararına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fed yetkililerinin enflasyondaki ilerleme, istihdamdaki güçlü artış, finansal şartlardaki gevşeklik ve yüksek tüketici güvenini "ekonominin faiz artırma kıvamına geldiği" şeklinde yorumladığını söyledi.

Sweet, "Fed, piyasaların faiz artışına yönelik beklentilerini kısa sürede yükseltmeyi başardı. FOMC toplantısından çıkacak sonuç neredeyse kesin. 25 puanlık faiz artırım kararının oy birliğiyle alınmasını bekliyorum." dedi.

Fed'in bu ay faiz artırmasında, ilk çeyreğe yönelik ABD büyüme rakamlarının önceki yıllardaki gibi zayıf gelmesi ve Avrupa'daki seçimlerden kaynaklanabilecek risklerden kaçınmak istemesinin de önemli rol oynadığını vurgulayan Sweet, "Fed yetkilileri, muhtemelen yılın ilk faiz artışına martta gitmenin, mayıs ya da haziranda harekete geçmekten daha kolay olacağına inanıyor." ifadesini kullandı. 

"Projeksiyonlarda ciddi değişiklik beklemiyorum" 

Ryan Sweet, FOMC'nin büyüme, enflasyon ve işsizlik beklentilerinde ciddi bir değişiklik görmeyi beklemediğini, ayrıca güncellenecek noktasal grafiğin bu yıl için yine 25 baz puanlık 3 faiz artışına işaret edeceğini söyledi.

Fed'in daha fazla "şahin"leşmeden faiz artıracağını belirten Sweet, şunları kaydetti:

"Fed'in bu yıl için belirlediği 3 faiz artışı beklentisini değiştireceğini düşünmüyorum. 2018 ve 2019 yıllarına yönelik faiz beklentilerinin de sabit tutulmasını bekliyorum. Fed yetkilileri, FOMC karar metnini, planlarının hala kademeli faiz artırmak olduğunu vurgulamak için kullanacak." 

"Faiz artış beklentisi yükselebilir" 

Peterson Uluslararası Ekonomi Ensititüsü Uzmanı Joseph Gagnon da Fed'in politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0,75-1,00 aralığına yükseltmesini beklediğini kaydetti.

Piyasaların faiz artışını halihazırda fiyatlamasından dolayı karara fazla tepki vermeyeceğini öngören Gagnon, buna karşın noktasal grafikteki değişimlerin dalgalanmalara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Gagnon, "17 üyeden birkaçının faiz beklentisini yükseltmesi medyanları yukarı çekebilir. Piyasaların aslında bunu abartmaması gerekir ancak şimdiye kadar öyle olmadı." dedi. 

"Piyasaların yılın ilk faiz artışına fazla tepki vermesini beklemiyorum"
Capital Economics'in ABD Başekonomisti Paul Ashworth ise Fed'in bu yılki faiz artırım beklentisini 3'te bırakacağını savunarak, "Buna karşın Fed'in, bu yıl faizleri 4 kez artırarak yüzde 1,50-1,75 aralığına yükselteceğini düşünüyorum. Piyasaların yılın ilk faiz artışına fazla tepki vermesini beklemiyorum." dedi.

Ashworth, asıl sorunun Trump'ın başkan seçilmesinin ardından geçen 4 ayda bankanın ikinci kez faiz artırmasına sessiz kalıp kalmayacağı olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Piyasalar faiz artışına tepki göstermese de Trump gösterebilir. Trump, hızlanan parasal sıkılaştırmanın kısmen ekonomiye yönelik güvenin ve hisse senetlerinin, başkan seçilmesini takiben artmasından kaynaklandığını teyit ederse, faiz artışını kendisi için avantaja dönüştürebilir. Ama bunun yerine Fed'in politikasını eleştirirse, Başkan Yellen'ın yerine kimi seçeceği spekülasyonlarının yeniden gündeme gelmesine neden olur."

FOMC'nin yılın ikinci toplantısında aldığı faiz kararı ve çeyreklik ekonomik projeksiyonları bugün Türkiye saatiyle 21.00'de açıklanacak. Fed Başkanı Janet Yellen ise saat 21.30'da düzenleyeceği basın brifinginde, alınan kararı değerlendirecek ve gazetecilerin sorularını yanıtlayacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...