Tgrt Haber
15 May 2021 09:41

ABD'li Senatör Sanders'tan Filistin çağrısı

İşgalci İsrail'in Gazze'deki katliamına ABD hükümeti sessizliğini korurken ABD Senatörü Bernie Sanders ülkesini eleştirdi. Sanders, ülkesinin tarafsız bir yaklaşım sergileyerek rotasını değiştirmesi gerektiğini söyledi.

ABD'li Senatör Sanders'tan Filistin çağrısı
bernie sanders,ABD,filsitin,israil,gazze

New York Times'ta, srail’in son günlerdeki saldırılarına yönelik ABD'li Senatör Bernie Sanders imzalı “ABD, Orta Doğu'da Yansız Bir Yaklaşımı Desteklemelidir” bir makale yayınlandı.

İsrail ile Filistin arasındaki her çatışmada ABD'nin tutumunu eleştiren Sanders, yıllardır dillendirilen “İsrail’in meşru müdafaa hakkı”  söylemini hatırlatarak “Peki, ‘Filistin halkının hakkı nedir?' sorusunun neden hiç sorulamadığını ve şiddetin neden sadece İsrail'e roketler düştüğünde fark edildiğini eleştirdi.

 

ÇATIŞMALAR HAMAS YÜZÜNDEN BAŞLAMADI

Hamas'ın fırlattığı roketlerin kabul edilemez olduğunu söyleyen Sanders, yaşanan çatışmaların roketlerle başlamadığının altını çizdi.

Filistinli ailelerin yıllardır tahliye tehdidi altında yaşadığını ve bu tahliyelerin siyasi ve ekonomik baskı sisteminin bir parçası olduğunu vurgulayan Sanders, “Kudüs’ün mahallesi Şeyh Cerrah’taki Filistinli aileler, zorla yerlerinden edilmelerini kolaylaştırmak için tasarlanmış yasal sistemde uzun yıllardır tahliye tehdidi altında yaşıyor. Son haftalarda, aşırılık yanlısı yerleşimciler onları tahliye etme çabalarını yoğunlaştırdı." dedi.

NETANYAHU'YA ELEŞTİRİ: FİLİSTİNLİLERİ ÖTEKİLEŞTİRİYOR

Netanyahu'nun iki devletli çözümü engellemek için yasa dışı yerleşim politikası güttüğünü ve Filistinlileri ötekileştirdiğini vurgulayan Sanders, yaptığı değerlendirmede “İsrail, barış ve adalet yerine, o topraklarda eşitsiz ve demokratik olmayan kontrolünü sağlamlaştırıyor.” ifadelerine yer verdi.

ABD ROTASINI DEĞİŞTİRMELİ

ABD Başkanı Joe Biden'ın şu an dünyaya adalet ve demokrasi tememli bir yaklaşım sergileme şansı olduğuna işaret eden Senatör Sanders, sivillerin korunması için uluslararası hukuku destekleyen ve güçlendiren bir yaklaşımı benimseyerek rotamızı değiştirmeliyiz çağrısında bulundu.

NETAHYAHU'NUN IRKÇI POLİTİKALARINI SAVUNMAYI BIRAKMALIYIZ

ABD'nin İsrail'e yaptığı yıllık 4 milyar dolar yardımları hatırlatan Sanders, artık Netanyahu hükümeti ile onun demokratik olmayan ve ırkçı davranışlarını artık savunmayı bırakmak gerektiğini kaydetti.

Sanders, yazısını şu ifadelerle noktaladı:

Filistin haklarının önemli olduğunun kabul edilmesi gerektiğini ve Filistinlilerin yaşamının önemli olduğunu söyleyen Sanders, “ABD'nin İsrailliler ve Filistinliler için geleceği inşa etmelerine yardım etmede önemli bir rol oynayacağına kuvvetle inanıyorum. Ancak ABD küresel sahnede insan hakları konusunda güvenilir bir ses olacaksa, politik olarak zor olsa bile uluslararası insan hakları standartlarını tutarlı bir şekilde korumalıyız"  dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...