Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
28 Nisan 2022 14:20 - Güncelleme : 28 Nisan 2022 16:34

ABD'nin Afganistan'da bıraktığı askeri teçhizatlar Ukrayna'dan çıktı

ABD Savunma Bakanlığı, 2021 yılında Afganistan'da yönetimin Taliban'a geçmesinin ardından, ülkede 7 milyar doların üzerinde değere sahip askeri teçhizatın kaldığını açıkladı. Bakanlığın Kongreye sunduğu raporda bırakılan malzemelerin bir kısmının Ukrayna'ya gittiği bilgisi de yer aldı.

ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilmesi 31 Ağustos'ta tamamlandı.
ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilmesi 31 Ağustos'ta tamamlandı.

ABD Savunma Bakanlığının Kongre'ye sunduğu rapora göre, ABD güçlerinin 2021 yılının Ağustos ayında Afganistan'dan çekilmesinin ardından 7 milyar dolardan da fazla değerdeki askeri teçhizat Afganistan'da kaldı. Afganistan'da 16 yıl boyunca hakim ABD güçlerinin askeri teçhizatlarının Taliban tarafından kontrol edildiği belirtildi. Raporda, ABD'nin teçhizatları ''almak ya da imha etmek'' için Afganistan'a dönme planı olmadığı bilgisi de yer aldı.

Rapora göre, ABD, 2005'ten Ağustos 2021'e kadar Afgan Ulusal Savunma ve Güvenlik Güçlerine (ANDSF) toplam 18.6 milyar dolarlık ekipman verdi. Afganistan'da bırakılan teçhizat, uçaklar, hava-yer mühimmatı, askeri araçlar, silahlar, iletişim teçhizatı ve diğer malzemeleri içeriyor. Fakat Afganistan'da kalan ekipmanın çoğu için özel bakım gerektirdiği, bazıları için ''yok edildi, çıkarıldı'' ya da ''Afganistan'da kaldı'' gibi bilgiler yer aldığı öğrenildi.

ABD'nin Afganistan'da bıraktığı askeri teçhizatlar Ukrayna'dan çıktı

ASKERİ HELİKOPTERLER UKRAYNA'YA TRANSFER EDİLDİ

Ayrıca raporda, Afganistan'da bulunan beş Mi-17 helikopterinin, 2021’de ABD ülkeden ayrılmadan önce bakım için Ukrayna'da olduğu, 2022'de ise resmi olarak Ukrayna'ya transfer edildiği belirtiliyor. Rusya'nın şubat ayında Ukrayna'yı işgale başlamasından önce Ocak 2022'de helikopterleri transfer etme niyetini Kongreye bildirdiği ve Ukrayna'nın ise 11 Mart 2022'de kabul mektubunu imzaladığı ortaya çıktı. Raporda, "Bu beş helikopter, Afgan hükümeti çöktüğünde Ukrayna'daydı ve o zamandan itibaren orada kaldı" ifadeleri yer aldı.

''STANDART DIŞI MÜHİMMAT''

Raporda, ABD'nin daha önce Afganistan için tedarik ettiği ancak ülkeye göndermediği diğer malzemelerden, ABD'nin Ukrayna'ya yaklaşık 37 bin 122 mm obüs mermisi de dahil olmak üzere bazı "standart dışı mühimmat" verdiği vurgulanıyor. Raporda, ABD'nin ayrıca daha önce Afganistan için tedarik edilen malzemeden Ukrayna'ya 15 milyondan fazla top tüfek mühimmatı, 99 binden fazla 40 mm yüksek patlayıcı/parçalanma bombası kartuşu ve yaklaşık 119 bin 82 mm yüksek patlayıcı havan mermisi aktardığı belirtiliyor.

ABD'nin Afganistan'da bıraktığı askeri teçhizatlar Ukrayna'dan çıktı

ULUSLARARASI HAVALİMANI'NDA KALDI

Afganistan’da 923,3 milyon dolar değerinde uçak kaldığı belirtilen raporda, ABD, Afganistan hükümeti için tedarik ettiği 78 uçağı, çekilme sona ermeden önce Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’na bıraktığı bilgisine yer verildi. Bu uçakların ABD ordusu ayrılmadan önce çalışamaz hale getirildiği ifade edilirken, ABD'nin Afgan güçlerine verdiği toplam 427 bin 300 silahın 300 binden fazlasının, ABD ordusunun geri çekilmesi sırasında Afganistan'da kaldığı aktarıldı.

Kaynak: BBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...