Tgrt Haber
20 Ekim 2021 17:28

ABD'nin batırdığı Japon gemileri yanardağ sayesinde ortaya çıktı

İkinci Dünya Savaşı'ndaki Iwo Jima Muharebesi sırasında ABD tarafından batırılan 24 Japon nakliye gemisi, Suribachi yanardağının aktif hale gelmesinin ardından okyanusun altından yeryüzüne çıktı.

ABD'nin batırdığı Japon gemileri yanardağ sayesinde ortaya çıktı
abd,japonya,ikinci dünya savaşı

İkinci Dünya Savaşı'nda Iwo Jima Muharebesi esnasında batan 20'yi aşkın gemi, Japonya'nın en tehlikeli yanardağlarından birinde meydana gelen sarsıntıların ardından su yüzüne çıktı. 19 Şubat 1945 - 26 Mart 1945 tarihlerinde Pasifik Okyanusu'nda yer alan Iwo Jima adlı küçük bir adada Japon İmparatorluğu ile ABD arasında bir çatışma oldu. 1945 yılı Şubat ayında Amerikan birlikleri Japon ana vatanından yalnızca bin 200 km uzaktaki bir adaya toplandı. Fakat Japon ana vatanının istilası için hayati önem taşıyan 2 havaalanı yer alıyordu. 

ABD'nin batırdığı Japon gemileri yanardağ sayesinde ortaya çıktı

Deniz ve hava kuvvetleri üstünlüğü ile adayı kuşatan ABD, Japonlara ağır kayıp verdirdi ve adayı aldı. Japonlar, adaya asker yığdı, tüneller ve mağaralar kazdı. Fakat hiçbiri ABD deniz güçlerinin açtığı ateşten kurtulamadı ve her iki taraftan toplam 21 bin kişi öldü. Japon televizyonu All Nippon News'ten alınan uydu fotoğrafları, savaşın ikinci bölümünde ABD Donanması tarafından ele geçirilen 24 Japon nakliye gemisinin kalan gövdelerini gösteriyor.

 

ABD'nin batırdığı Japon gemileri yanardağ sayesinde ortaya çıktı

SİSMİK AKTİVİTEYLE GEMİLER GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Bununla birlikte Suribachi Yanardağı'ndan gelen sismik aktivite nedeniyle, özellikle adanın batı kesiminde deniz yatağı yükselmeye başladı. Aktivite sonucunda batık gemiler volkanik küllerin üzerine oturdu. ABD tarafından batırılan gemiler İkinci Dünya Savaşı esnasında aynı zamanda asker ve malzeme taşıyan diğer gemileri korumak için dalgakıran olarak kullanılmıştı. Ada, Japonya anakarasına yapılan saldırıdan önce ABD’nin istila haritalarında Brown Beach olarak geçiyordu.

ABD'nin batırdığı Japon gemileri yanardağ sayesinde ortaya çıktı

Öte yandan günümüzde adada yaşayan hiç kimse yok. Ancak, 1968'de ABD tarafından iade edildikten sonra Japon ordusu tarafından geri alındı. 

Japonya hükümetinin Volkanik Araştırmalar ve Geliştirme Merkezi müdürü Setsuya Nakada, "Küller,  çevredeki bölgelere yayıldı, bu da volkanik aktivitenin henüz azalmadığını gösteriyor. 'Iwo Jima'da büyük bir patlamanın meydana gelme olasılığı var” diye konuştu.

ABD Deniz Piyadeleri’nin savaş sırasında Amerikan bayrağını Iwo Jima'ya diktiğini gösteren İkinci Dünya Savaşı fotoğraıf ise , Iwo Jima Savaşı sırasında Suribachi Yanardağı'nın zirvesinde çekilmişti. 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...