Tgrt Haber
15 Ağustos 2014 08:48

ABD'nin Missouri eyaletinde gerginlik devam ediyor

ABD polisinin siyahi genci öldürmesi üzerine olaylar çıkan Missouri eyaletinin St. Louis kentinde gerginlik devam ediyor.

ABD'nin Missouri eyaletinde gerginlik devam ediyor
abd, missouri eyaleti, ABD polisi, siyahi gencin ölümü

St. Louis’in Ferguson semti sakinleri, Michael Brown isimli silahsız siyahi gencin cumartesi gecesi öldürüldüğü yer başta olmak üzere birçok noktada protesto eylemleri yaptı. Yaşanan çatışmalar nedeniyle tatildeki ABD Başkanı Barack Obama’nın basın toplantısı düzenlediği olay sonrasında, çoğunluğu siyahi öfkeli halka başka kentlerden ve beyazlardan da destek geliyor. Yer yer trafiği kapatan protestocular ellerini yukarı kaldırarak "Ellerimi kaldırdım, beni vurma", "Michael için adalet", "Adalet yoksa barış yok" sloganları attı.
Eylem bölgelerine yaklaşmamaya özen gösteren polis, zorunlu hallerde protestoculara yaklaştığında sert tepkilerle karşılaşıyor. Baygınlık geçiren bir genç kızı hastaneye götürmek için eylem bölgesine giren polis ekipleri de bu tepkilere hedef oldu. Akşam saatlerinde çok güvenli olmadığı belirtilen bölgede birçok işyeri erkenden kapanırken, halk geç saatlere kadar sokaklarda kalmaya devam etti.
Bazı Amerikalıların otomobilleri ile destek verdiği gösterilerde kullanılan kostüm ve kıyafetler dikkati çekti.
Holder polisin müdahale sırasında askeri teçhizat kullanmasını eleştirdi
ABD Adalet Bakanı Eric Holder, çıkan olaylara müdahalesi sırasında polisin askeri teçhizat kullanmasını eleştirerek bunun "çelişkili mesaj" gönderdiğini belirtti. Holder yaptığı yazılı açıklamada, olayların meydana geldiği Ferguson sokaklarında yaşananların böyle devam edemeyeceğini, protestoların büyük çoğunluğu barışçıl olsa da insanların şiddet eylemlerine başvurmasının da hoşgörülemeyeceğini kaydetti. Güvenlik birimlerinin bu gösterilere yanıtının da gerilimi yükselten değil, düşürmeye çalışan bir tarzda olması gerektiğini belirten Holder, "Güvenlik birimleriyle yerel halk arasındaki güveni yeniden inşa etmeye çalıştığımız bir zamanda, askeri teçhizat ve araçların konuşlandırılmasının çelişkili mesajlar verdiğinden kaygılıyım" ifadesine yer verdi.
Holder, kendi talimatıyla Adalet Bakanlığının, gereksiz yere aşırı güç kullanımına başvurmadan kalabalığı kontrol altında tutma ve kamu güvenliğini muhafaza etme yöntemleri hakkında yerel yetkililere teknik destek sağlayacağını aktardı.
Gerilimi düşürmeye yardımcı olmak için Adalet Bakanlığından bir ekibin bölgeye gittiğini bildiren Holder, Brown'ın ölümüne ilişkin incelemelerinin devam ettiğini, olay yerinden görgü tanıklarıyla görüştüklerini ifade etti. Öte yandan, Missouri Valisi Jay Nixon yaptığı açıklamada, Ferguson semtinde güvenliğin denetimi görevinin, protestoculara karşı aşırı güç kullanmakla eleştirilen yerel polisten, Missouri eyaleti otoyol devriyesine devredileceğini belirtti. Nixon, bu değişikliğin amacının, barışçıl ve uygun gösterilere izin verilmesi ve sadece gerekli olduğunda güç kullanılması olduğunu kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...