Tgrt Haber
12 Eylül 2021 17:10

ABD'nin öldüğünü duyurduğu El Kaide lideri 11 Eylül'ün yıldönümünde ortaya çıktı

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) geçtiğimiz kasım ayında hastalık sebebiyle öldüğünü duyurduğu El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'nin, 11 Eylül saldırılarının 20. yıl dönümünde bir videosu yayımlandı. Görüntülerde gayet sağlıklı olduğu anlaşılan Zevahiri'nin ölmediği iddiaları ise sosyal medyada gündem oldu.

ABD'nin öldüğünü duyurduğu El Kaide lideri 11 Eylül'ün yıldönümünde ortaya çıktı
abd,el kaide,lider,eymen ez zevahiri,video,11 eylül

Dünyayı sarsan 11 Eylül saldırılarının 20. yıldönümünde, ABD'nin geçtiğimiz yılın kasım ayınında öldüğünü duyurduğu El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'ye ait bir video yayımlandı. El Kaide'nin Telegram kanalından paylaşılan video ksıa sürede dünya gündemine otururken, kayıtta gayet sağlıklı görünen ve ölümünün ilan edildiği tarihten sonraki olaylara atıfta bulunan Zevahiri'nin ölmediği iddiası da sosyal medyada gündem oldu.

 El Kaide'nin resmi medya kolu as-Sahab'ın Telegram kanalı tarafından yayımlanan 'Kudüs Yahudileştirilmeyecek' başlıklı videoda, El Kaide'nin Usame bin Ladin'den sonraki lideri olan Zevahiri'nin 60 dakikalık bir konuşma yaptığı görüldü. 2020'nin Kasım ayında öldüğü açıklanan ve bir daha gündeme gelmeyen Zevahiri'nin bu videosundan saatler önce ise örgütün geleceğini anlattığı bir kitabı yayımlandı.

AMERİKA'NIN AFGANİSTAN'I TERK ETMESİ

Videoda Afganistan'daki son gelişmelerden veya Taliban rejiminin dönüşünden bahsetmeyen Zevahiri, 20 yıllık savaşın ardından Amerika'nın nihayet Afganistan'ı terk ettiğini söyledi. 11 Eylül saldırılarına da değinen örgüt lideri, saldırganlar için 'ABD'nin kalbini yaralayan ve daha önce yaşamadığı acıları yaşatan' ifadelerini kullandı.

"ÖLMEDİĞİNİ KANITLIYOR GİBİ"

Cihatçı örgütlerin internet üzerindeki faaliyetlerini izleyen Amerikan sivil toplum kuruluşu Site Intelligence Group'un direktörü Rita Katz ise videonun yayımlanmasının ardından Twitter hesabın yaptığı paylaşımda, "Video, El Kaide liderinin ölmediğini kanıtlıyor gibi görünüyor çünkü ölüm söylentilerinin su yüzüne çıktığı aydan sonraki olaylara atıfta bulunuyor" dedi.

"DAHA ESKİ DE OLABİLİR"

Zevahiri'nin Taliban ve Afganistan konusuna atıftta bulunmamasını 'şüpheli' olarak nitelendiren Katz, videonun, ABD'nin askerleri parça parça çektiği daha eski döneme ait olabileceğini de kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...