Tgrt Haber
03 Ağustos 2022 09:52 - Güncelleme : 03 Ağustos 2022 10:04

ABD’nin vurduğu Zevahiri Taliban'ın esiri miydi? İngiliz basınından bomba iddia

Terör örgütü El Kaide’nin lideri Eymen El Zevahiri, Kabil'de ABD operasyonuyla evinin balkonunda öldürüldü. Altı bıçaklı 'Ninja Füzesi' olarak adlandırılan R9X Hellfire ile 2 kez vurulduğu iddia edilen Zevahiri ile ilgili İngiliz basını bomba iddialarda bulundu.  Zevahiri'nin öldürüldüğü Sherpur’a  giren İngiliz basınından işte çarpıcı detaylar. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: The Guardian
ABD’nin vurduğu Zevahiri Taliban'ın esiri miydi? İngiliz basınından bomba iddia
Eymen El Zevahiri,ABD,Taliban

ABD, El Kaide lideri Eymen el-Zevahiri'yi hafta sonu Afganistan'da düzenlediği bir hava saldırısında öldürdü. ABD’li istihbarat yetkilileri, yirmi yıldır peşinde oldukları Zevahiri’nin yerine bulduklarına dair bilgiyi, Başkan Joe Biden’a 1 Temmuz’da verdi. İstihbarata dair detaylı bilgi talep eden Biden için Zevahiri’nin kaldığı evin bir maketi hazırlanarak, operasyonun nasıl ilerleyeceği kendisine anlatıldı. ABD yönetimi operasyona onay verip ve uygulamaya koyuldu. CIA tarafından 6 aydır takip edile El-Zevahiri’yi öldürme emri olaydan 10 gün önce Biden tarafından verildi.  ABD buna operasyona gerekçe olarak Taliban’ın Doha Anlaşması’nı ihlal etmesini gösterdi. Taliban’dan ise egemenlik haklarına saldırı iddiasıyla tepki geldi. 

ZEVAHİRİ’NİN YAŞADIĞI MAHALLEYE GİRDİLER

 Eymen el-Zevahiri'nin balkonundayken bir drone saldırısında öldürüldüğü bildirilen şatafatlı ev, Afgan başkentinin tam kalbinde yer alıyor.  Evin ise Taliban’ın bir üst düzey yöneticisinin danışmanına ait olduğu iddia ediliyor. 

Eli silahlı bir Taliban muhafızı, Zevahiri’nin yaşadığı sokağa girişi engelledikten ve siteden çıkarken onları takip edip telefonlarına erişim talep ettikten sonra Guardian muhabirlerine “Bu bizim acımız, bununla biz ilgilenelim” dedi.

Başkentin Sherpur mahallesi sakinleri, başına 25 milyon Dolar ödül konmuş bir adamın yan komşuları olduğunu bilmediklerini ifade ettiler. 

SHERPUR YILLARDIR SALDIRILARIN HEDEFİNDE

Zengin, yüksek profilli sakinleri ve yakınlardaki bir dizi büyükelçilik, bu mahalleyi yıllardır büyük saldırıların merkezinde.  2014'te popüler bir Lübnan restoranına düzenlenen saldırıda 20'den fazla kişi öldü, 2017'de yakındaki Alman büyükelçiliği dışında bir kamyon bombası 150'den fazla kişiyi öldürdü. 

TALİBAN ZEVAHİRİ’Yİ EV HAPSİNDE TUTUYORDU İDDİASI!

Silahlı Gruplar Merkezi'nin eş direktörü ve Afganistan'daki militan gruplar konusunda uzman Ashley Jackson, “Kabil'in çok yoğun (ve eskiden göçmenlerin yoğun olduğu) bir bölgesindeki konumu göz önüne alındığında, Taliban, bu olaydaki rolünü inkâr edemez” dedi.

Jackson, bu sözlerin ardından gündeme bomba gibi düşen şu açıklamayı yaptı:
“Bir teori, Taliban'ın onu bir tür ev hapsine almış olması. Bu, Taliban’a onu yakından izlemeleri ve neden başkentin göbeğinde olduğunu açıklamaları için avantaj sağlayacaktı.”

Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...