Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
05 Ağustos 2021 11:24

Afgan göçü dalgasında ilginç iddia: 'Çip'leri çıkarıp Türkiye'ye gönderiyorlar

ABD’nin Afganistan’dan çekilmeye başlamasıyla binlerce Afgan, İran sınırı üzerinden Türkiye’ye geçiyor. İran’ın iznini olmadan göçmenlerin 3.000 km’lik bir yolu yürüyerek Türkiye sınırına ulaşmasının mümkün olmadığını belirten uzmanlardan ilginç bir iddia geldi.

Afgan göçü dalgasında ilginç iddia: 'Çip'leri çıkarıp Türkiye'ye gönderiyorlar
Afgan göçmenler,Abd,İran,türkiye,göçmen

TGRT HABER | ÖZEL

Türkiye, Afganistan’dan gelen sığınmacılar için sınırdaki tedbirleri arttırdı. Avrupa ise Afgan sığınmacılardan korunmak için sorumluluğu Türkiye’ye yıkmaya çalışıyor. Belçika’dan gelen açıklama Avrupa’nın göçmenlere yönelik niyetini ortaya koydu. Türkiye’nin Suriyelilerle ilgili yaptığı anlaşmayı Afganlar için de genişletmesini ve göç anlaşmasının yenilenmesini istedi. Diğer taraftan ABD'li yetkililerin Afgan mülteci programını üçüncü ülkeler üzerinden yürüteceğini açıklaması akıllara Türkiye’yi getirdi. Bunun üzerine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Türkiye kimsenin bekleme odası değildir, olmayacaktır" sözleriyle ABD’ye tepki gösterdi. Tuna Öztunç ile Dünya Bugün programına katılan Dış Politika Enstitüsü Başkanı Hüseyin Bağcı göçmen akınında İran’ın etkisine dikkat çekti. 

İRAN AFGANLARA CİP TAKIYOR

İran’ın topraklarına giren Afganlara çip yerleştirerek göçmenleri kontrol ettiğini söyleyen Hüseyin Bağcı, “İran, topraklarına giren Afganlara cip takıyor. Bizim topraklarımızda kalırsanız biz sizi bulup geri göndeririz, diyor. Afganların pek çoğu bu yüzden Türkiye sınırını zorluyor. İranlı yetkililer, Türkiye sınırına gelen Afganlılardan koydukları çipleri çıkarıp Türkiye’ye gönderiyor. Yoksa 3000 km’lik yolu Afganların organize edilmeden yürümesi ve Türkiye sınırından geçmesi mümkün değil” dedi. 

Afgan göçü dalgasında ilginç iddia: 'Çip'leri çıkarıp Türkiye'ye gönderiyorlar

TÜRKİYE BATI’NIN YERİNİ ALMAYA BAŞLADI

Afgan göçmenlerinin azalmayacağını aksine artacağını vurgulayan Prof. Dr. Hüseyin Bağcı şöyle konuştu:

“Dünyanın her yerinden Türkiye’ye göçler olacak. Şu anda zengin Afganlar Türkiye’den ev almaya başladılar. Zengin olan ve ekonomiye katılabilecek genç Afganlar, Türkiye’yi bir cennet olarak görüyor. Türkiye artık Batı’nın yerini almaya başladı. Göçler artacak. Afganları geri göndermemiz zor. Geldiler ve ülkenin her yanına dağılıyorlar” diye konuştu. ABD'li yetkililerin Afganları üçüncü ülkeler üzerinden alacağına düşünmediğini belirterek “Bu bir oyalama şekli. Mümkün değil. ABD’nin Afganları alacağını sanmıyorum. Türkiye artık göç dalgasının merkezi konumunda.”

Afgan göçü dalgasında ilginç iddia: 'Çip'leri çıkarıp Türkiye'ye gönderiyorlar

SURİYELİLER GİBİ DEĞİLLER... 

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Merve Seren ise Suriyeli göçmenler ile Afganlar arasında fark olduğunu belirterek "Afganların hedefi Avrupa ya da Türkiye’de kalıcı olmak değil. Taliban, savaşı daha çok kuzeye taşımış durumda. Bu yüzden sınır kontrolü daha çok Taliban’ın elinde. Bu bölgede daha çok Tacikler ve Özbekler var.  Afgan hükümeti, Batı ve Türkiye’nin masaya oturması gerekiyor. Müzakere süreci olursa Afgan göçmen sayısında bir düşüş olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...