Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 Nisan 2014 17:11

Afganistan'da cumhurbaşkanlığı seçiminde 20 kişi öldü

Afganistan'da halk, gelecek beş yıl boyunca ülkeyi yönetecek yeni ismi belirlemek üzere sandığa gitti.

Afganistan'da cumhurbaşkanlığı seçiminde 20 kişi öldü
afganistan,cumhurbaşkanlığı seçimi,20 ölü,

Afgan halkı, Hamid Karzai'nin yerine geçecek ismi belirlemek için sabah saatlerinden itibaren sandığa gitti. Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, ülke genelinde kayıtlı 12 milyon seçmenden 7 milyonunun oy kullandığının tahmin edildiği belirtildi.Sekiz adayın mücadele ettiği yarışta, oy kullananların yüzde 64'ünü erkekler, yüzde 36'sını ise kadınlar oluşturdu.İçişleri Bakanı Ömer Davutzay, seçim sonrası yaptığı açıklamada, ülke genelinde son 24 saat içerisinde 140 saldırı düzenlendiğini, bu saldırılar sırasında 7 asker, 9 polis ve 4 sivilin hayatını kaybettiğini dile getirerek, güvenlik güçlerinin de 89 silahlı terör grubu üyelerini etkisiz hale getirdiğini ifade etti.
Davutzay ayrıca 7 bin civarındaki oy kullanma merkezinden 953'ünün çeşitli nedenlerle kapatıldığını söyledi.Seçim süresince 195 bin güvenlik görevlisi oy kullanma merkezlerinde etten duvar örerken, terör tehditlerine rağmen yoğun katılımın gerçekleştiği seçim, ülke tarihinin en yüksek katılımlı seçimlerinden biri oldu.Nihai sonuçların iki hafta içerisinde açıklanması planlanıyor. Ancak kırsal kesimden gelecek sonuçlar da hesaba katıldığında bu sürenin uzaması ihtimal dahilinde bulunuyor.Adaylardan herhangi binin ilk turda yüzde 50'yi geçmesi öngörülmüyor. Sonuçların bu şekilde çıkması halinde en çok oyu alan iki ismin, Afgan anayasasına göre iki hafta içerisinde ikinci tur seçime gitmesi gerekiyor. Ancak ikinci tur seçimin de kısa sürede yapılabilmesi mümkün görülmüyor. Afgan analistler ikinci turun ancak mayıs ayının sonuna yetişebileceğini belirtiyor.Afganistan'ın yeni cumhurbaşkanının yanı sıra il şura meclisi üyelerinin belirlenmesi için yapılan seçimi yabancılar ve çok sayıda Afgan gözlemci takip etti.Asıl maratonun şimdi başladığını belirten Afgan halkı ise en büyük endişenin oy sayımı sırasında yapılabilecek hile olduğunu dile getiriyor.Taliban örgütü, daha önce yaptığı açıklamalarda, seçimi ve sonuçlarını tanımayacağını açıklamıştı. Halkı da seçimi boykot etmeye çağıran Taliban, yeni cumhurbaşkanının zaten çok daha önceden Washington'da belirlendiğini, halka tiyatro oynatıldığını iddia ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...