Tgrt Haber
04 May 2014 08:58

Afganistan'da inanılmaz facia, diri diri gömüldüler

Afganistan'ın kuzeydoğusunda bulunan dağlık bölgede önceki gün meydana gelen toprak kaymasından oldukça ağır bir bilanço çıktı

Afganistan'da inanılmaz facia, diri diri gömüldüler
afganistan,facia,dağ,toprak kayması,dağlık bölge

Afganistan'ın kuzeydoğusunda bulunan dağlık bölgede önceki gün meydana gelen toprak kaymasından oldukça ağır bir bilanço çıktı. Yerel kaynaklar en az 2.500 kişinin öldüğünü bildirdi. Afganistan'ın kuzeydoğusundaki Badahşan vilayetinin Valisi Şah Veli Adib, Argu ilçesine bağlı Ab Barik köyünde önceki meydana gelen heyelanda toprak altında kalan yaklaşık 2.500 kişiden umudu kestiklerini açıkladı. Yaklaşık bin haneli Ab Barik köyünde birkaç gündür etkisini arttıran yağışların yol açtığı heyelan sonucu 300 ev toprak altında kalırken, diğer evler de hasar görmesi ya da yeni heyelan tehlikesi sebebiyle boşaltıldı. Badahşan Valisi, toprak altında yaklaşık 2.500 kişinin kaldığını tahmin ettiklerini ve bu kimselerden ümit kestiklerini ifade etti. Köylüler, toprak altında kalanlar için toplu cenaze namazı kıldı. Köyün güvenli bir bölgesinde toplanan halk, arama kurtarma ekiplerinin gelmesini ve insani yardım ulaştırılmasını bekliyor.
Ancak bölgede son haftalarda şiddetlenen yağışlarda yolların zarar görmesi sebebiyle şu ana kadar köye Badahşan kent merkezinden sadece bir iş makinesi ulaştı. Badahşan Polis Şefi Yardımcısı Albay Abdulkadir Sayad, “Bölgeye bir kazıcı getirmeyi başardık ama burayı kazmanın bir faydası olmayacak. İnsanların ve evlerin nerde olduğuna dair bir işarete bile ulaşamıyoruz” dedi. Evlerin üzerini kalın bir tabakayla kapatan toprağın derinliği yer yer 4-16 metre arasında değişiyor. Bölgede şiddetli yağışlar ve heyelan riski ise halen devam ediyor.  Ceset çıkarma çalışmaları da teknik imkânsızlıklar ve yeni heyelan tehlikesi altında güçlükle sürdürülüyor. Gün ışığı ile başlayan arama çalışmalarını, güvenlik güçleri ve çevredeki köylüler kazma ve kürek gibi basit aletlerle sürdürüyor. Bölgeye ulaşan İHH İnsani Yardım Vakfı ekipleri, bölgede gıda ve çadır yardımına devam ediyor. İHH'nın Orta Asya Masası sorumlusu Orhan Şefik, heyelan öncesinde Ab Barik köyünde düzenlenen düğün esnasında küçük boyutta bir toprak kayması olduğunu ve köylülerin yardım amacıyla düğün alanına geldiğini, bu esnada meydana gelen heyelanla köylülerin toprak altında kaldığını bildirdi. Afganistan'da nisan ayı sonlarında da farklı bölgelerde meydana gelen seller sebebiyle en az 150 kişi hayatını kaybetmişti.
NE ANA KALDI NE BABA!..
Toprak ve çamur, kerpiç evleri âdeta yuttu. Felaketin korkunç yüzü gün ağardığında ortaya çıktı. Halk, insanüstü çabayla her yeri kazdı, ancak faydasızdı... Korkuyu en derinden hissedenler, artık bir ailesi bile olmayan çocuklardı!..
AB BARİK KÖYÜNÜ HEYELAN YUTTU!
Ceset çıkarma çalışmaları teknik imkânsızlıklar ve yeni heyelan tehlikesi altında güçlükle sürdürülüyor. Güvenlik güçleri ve köylüler kazma ve kürek gibi basit aletlerle arama yapıyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...