Tgrt Haber
23 Şubat 2015 11:57

Afganistan'da kadına şiddet protesto edildi

Afganistan'ın başkenti Kabil'de son dönemde ülke genelinde kadına yönelik artan şiddet protesto edildi.

Afganistan'da kadına şiddet protesto edildi
Afganistan, kadına şiddet

Afganistan'ın başkenti Kabil'de son dönemde ülke genelinde kadına yönelik artan şiddet protesto edildi. Afganistan Yüksek Mahkemesi önünde toplanan göstericiler, devletin, kadına yönelik artan şiddete son vermesini ve şiddet uygulayanlar hakkında mahkemelerin ağır cezalar vermesini talep etti. 
Protestoya katılan yaklaşık 100 kişi, "Adalet istiyoruz", "Kadına şiddet uygulayanların yargılanması lazım", "Kadına şiddet yapanlar utansın" gibi sloganlar atarak, kadına şiddet uygulayanların yargı ve polis kurumlarındaki yolsuzluk nedeniyle yargılanmadan serbest bırakıldığını iddia etti.
Protestoya katılan Masoode Arziş yaptığı açıklamada, Afganistan'ın farklı bölgelerinde kadına şiddetin arttığını ve artık bir kültür haline geldiğini belirterek, "Kadına şiddete son verilmesi için yasal önlemlerin alınması gerek. Hükümet de kadına uygulanan şiddet vakalarını ciddi şekilde takip etmeli" dedi.
Arziş, "Yeni hükümetin lideri Devlet Başkanı Eşref Gani, seçim kampanyaları döneminde kadına şiddetin önleneceği sözünü vermişti, ama iktidara geldiğinde kadına şiddet daha da arttı" diye konuştu. Protestoculardan Zahra Mosevi ise mahkemelerde ciddi yolsuzluk yapıldığını savunarak, şiddete maruz kalan kadınların adaletin sağlanmayacağını ve şiddet uygulayanların rüşvet vererek kurtulacağını düşündüğü için davasından vazgeçtiğini söyledi. Halkın kadına uygulanan şiddete ciddi tepki göstermediği için şiddetin arttığını söyleyen Mosevi, "Hükümet kadınların şiddete alıştığını düşünüyor ve bundan dolayı artık şiddet gören kadınların dosyalarını ciddi bir şekilde takip etmiyor, ama aslında hiçbir insan şiddete alışamıyor" ifadelerini kullandı.
Afganistan'da her yıl aileleri ve eşleri tarafından uygulanan şiddet nedeniyle onlarca kadın ölüyor ya da canına kıyıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...