Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 Ağustos 2021 09:44

Afganistan'da son durum: Kabil Havalimanı'nda 7 kişi öldü

Afganistan'da yönetimi Taliban'ın ele geçirmesinin ardından büyük bir kaos yaşandı. Ülkeden kaçmak isteyen binlerce kişi Kabil Havalimanı'nda izdiham oluşturdu, 7 kişi hayatını kaybetti.

Afganistan'da son durum: Kabil Havalimanı'nda 7 kişi öldü
afganistan,kabil,taliban,abd

Amerika ordusunun mayıs ayında Afganistan'dan çekilmeye başlamasıyla Taliban, ülkedeki saldırılarını artırdı ve bir bir vilayetleri ele geçirdi. Önceki gün ise Kabil'i ele geçiren Taliban, ülke yönetimi el koydu. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, ülkeden kaçtı. Afgan halkı, Taliban'ın ülkeyi ele geçirmesinin ardından Afganistan'ı terk etmek için Kabil Havalimanı'na yöneldi. Binlerce kişi Kabil havalimanı'nda izdiham oluştururdu.

KABİL HAVALİMANI'NDA 7 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Birçok ülke, vatandaşlarını Afganistan'dan tahliye etmeye çalışırken binlerce kişi havaalanı pistinde toplandı. ABD askerleri, havaya ateş ederek insanları dağıtmaya çalıştı. Havalimanında izdamdan mı havaya ateş açılmasından mı henüz bilinmeyen nedenle 7 kişi hayatını kaybetti.

Afganistan'da son durum: Kabil Havalimanı'nda 7 kişi öldü

Taliban, Kabil Havalimanı'na girerek halktan evlerine dönmelerini istedi ve uçuşların yapılmayacağını açıkladı. Uçuşların sonlandırmasının ardından karayoluyla ülkeyi terke etmek isteyenlerin de araç bulmakta zorluk çektiği belirtildi. Kabil Havalimanı ise yalnızca tahliye uçakları için kullanılıyor. Sivil havacılık yetkilileri, yolcu uçaklarından Afganistan hava sahasını kullanmamalarını istedi.

KAÇMA UMUDUYLA YERE ÇAKILDILAR

Tahliyeler esnasındaki  görüntüler ise yaşanan paniği ve dehşeti gözler önüne serdi. Bir tahliye uçağı havalandıktan kısa süre sonra uçağın tekerleklerine ya da kanatlarına tutunarak kaçmak isteyenler yere çakıldı. O anlar kameraya yansıdı.

Afganistan'da son durum: Kabil Havalimanı'nda 7 kişi öldü

Tehran Times'ın haberine uçaklarda yer bulmaya çalışan pek çok kişi kapılar kapandıktan sonra bile uçaklara tırmanmaya çalıştı. Kendilerini uçağın tekerleğine bağlayan iki kişi kalkıştan hemen sonra uçaktan düştü. Saniye saniye kaydedilen görüntüler kısa sürede sosyal medyada gündem oldu.

ABD VE TÜRK ASKERLERİ BİRLİKTE ÇALIŞIYOR

Reuters'ın haberine göre, ABD  Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Kabil Havalimanı'nda güvenliğin yeniden sağlanması noktasında Türk askerleri ve diğer uluslararası ortaklarla birlikte çalıştıklarını söyledi.

Tahliye operasyonu planının mükemmel şekilde işlemediğini kabul eden Sözcü, tüm durumlara karşı yaptıkları planlamaların askeri olarak en iyi şekilde uygulanmasını temin etmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Afganistan'da son durum: Kabil Havalimanı'nda 7 kişi öldü

Sahada 6 bin civarında askerle planlarını en iyi şekilde icra edeceklerini söyleyen Kirby, tüm ihtimalleri öngörmelerinin mümkün olmadığını ifade ederek Kabil Havalimanı'nda ortaya çıkan görüntülerden kendilerinin sorumlu olmadığını savundu.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ KABİL HAVALİMANI'NA TAŞIDI

ABD'li Tümgeneral Hank Taylor da Kabil Havalimanı'nda dün yaşanan kaosun ardından gerekli güvenlik önlemlerinin alındığını ve havalimanının hava operasyonlarına yeniden açıldığını duyurdu.

ABD'nin Kabil Büyükelçiliğindeki personelin Hamid Karzai Havalimanı'na transfer edildiğini aktaran Taylor, havalimanındaki bu kişilerin şu anda tamamen güvende olduğunu belirtti. Taylor ayrıca ABD'ye destek olan Afganlardan şu ana dek yaklaşık 700'ünün ülkeden ayrıldığını da sözlerine ekledi.

Afganistan'da son durum: Kabil Havalimanı'nda 7 kişi öldü

ABD VE TALİBAN GÖRÜŞTÜ

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General McKenzie'nin Doha'da Taliban liderleriyle pazar günü "ABD'nin tahliye operasyonuna karışmamaları" konusunda yüz yüze görüştüğü açıklandı.

ÖZBEKİSTAN'A AFGAN JETİ DÜŞTÜ

Geçtiğimiz pazar günü Afgan ordusuna ait bir jet, Özbek hava kuvvetleri tarafından sınır ihlali nedeniyle vurularak düşürüldü. Özbekistan Savunma Bakanlığı, vurulan uçağın pilotunun otomatik fırlatma sayesinde uçağı terk ettiğini ve hayatta kalmayı başardığını belirtti.

Afganistan'da son durum: Kabil Havalimanı'nda 7 kişi öldü

'AFGANİSTAN İSLAM EMİRLİĞİ'

Afganistan'ın yönetimi Taliban'ın eline geçtikten sonra Taliban güçleri, örgütün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Afganistan İslam Cumhuriyeti yerine Afganistan İslam Emirliği'ni ilan edileceğini duyurdu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...